Ministrica Tramišak u Osijeku: „Osijek će izgradnjom Gospodarskog centra podići svoju gospodarsku vidljivost u Hrvatskoj, ali i izvan nje“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ožujak/Osijek 2/3ff31e46-592a-4d6b-8f93-290eb8e0ef95.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku prisustvovala početnoj konferenciji za Projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku.

Riječ je o projektu koji će istočnom dijelu Republike Hrvatske omogućiti multifunkcionalni prostor od pet tisuća kvadrata za održavanje sajmova, konferencija i izložbi ukupne vrijednosti 65,5 milijuna kuna.

„Zgrada 1, čije vizure već možemo vidjeti danas ovdje, dio je kompleksa koji okuplja projekt izgradnje Gospodarskog centara, a koji će sadržavati i puno više sadržaja, no početak ove priče jest upravo ova zgrada koja će pružiti prilike za nova sajmovanja u Osijeku“, rekla je ministrica Tramišak.

„Osijek ima tradiciju sajmovanja koju je potrebno nastaviti i razvijati, a posebno u kontekstu novih mogućnosti koje se nude u vidu razvoja različitih brendova na području Panonske Hrvatske“, dodala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako će ovaj projekt omogućiti kontakte poduzetnicima i bolju suradnju, ali i mogućnost za izvoznu orijentiranost.

„Vjerujem kako će Osijek ovime podići svoju gospodarsku vidljivost na području Slavonije i izvan granica Hrvatske“, izjavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak zatim je kazala kako je ovo projekt koji odražava suradnju na svim razinama, počevši od grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Vlade Republike Hrvatske.

„U novom razdoblju nastavit ćemo pratiti ovaj projekt te će biti prilika za prijavu i ostalih zgrada koje će nuditi dodatne mogućnosti za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima“, rekla je ministrica Tramišak.

„Osim ulaganja u javnu poslovnu i poduzetničku infrastrukturu, na nama je da stvaramo povoljno okruženje i kvalitetne prilike za ulaganja poduzetnicima i gospodarstvenicima“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je u razdoblju 2021.-2027. velika pozornost na zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz jačanje kapaciteta i tranziciju gospodarstva.

Ministrica Tramišak izjavila je kako je Planom industrijske tranzicije Panonske Hrvatske osigurano 160 milijuna eura u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa koji će putem raspisivanja direktnih javnih poziva biti na raspolaganju mikro, malim i srednjim poduzetnicima isključivo s područja Panonske Hrvatske.

„Uz pomoć spomenutog Plana industrijske tranzicije naši će poduzetnici i obrtnici stvarati nove strateške lance vrijednosti i nove brendove, prvenstveno u vidu podizanja konkurentnosti, prehrambene industrije, poljoprivrede, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, drvno-prerađivačke i metalurške industrije, te razvoja turizma“, rekla je ministrica Tramišak i zaključila kako je riječ o granama koje su prepoznate kao propulzivne na ovom području i koje će se uz pomoć europskih sredstava nastaviti razvijati.

Župan Ivan Anušić kazao je kako je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata koji se provode u sinergiji grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

„Do kraja godine imat ćemo u potpunosti gotov moderan i novi Gospodarski centar koji neće biti isključivo sajamski prostor već centar gospodarskih aktivnosti i generator svih gospodarskih aktivnosti na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i šire“, rekao je župan Anušić.

„Osijek je generator svega što istok Hrvatske mora i treba biti“, naglasio je župan Anušić i dodao kako su rezultati vidljivi na terenu.

Župan Anušić naglasio je kako će Gospodarski centar preuzeti ulogu bivšeg sajmišnog prostora koji je izvorno bio streljana koja će opet biti u izvornoj funkciji, dok će se sajmišne aktivnosti preseliti u novi prostor.

„Gospodarske aktivnosti održavat će se tijekom cijele godine i to ćemo vam predstaviti krajem godine“, najavio je župan Anušić.

„Ovim projektom dobivamo sinergijski i konkretan projekt koji će biti na korist naše zajednice“, zaključio je župan Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić iskazao je zadovoljstvo projektom i radovima koji su u punom jeku.

„Završetkom projekta Osijek i Osječko-baranjska županija će dobiti sajamski prostor gdje će se moći razvijati razne gospodarske grane gdje ćemo moći pokazati da smo metropola istočne Hrvatske“, rekao je gradonačelnik Radić.

„Mnogobrojni projekti na području Osijeka idu planiranom dinamikom. Imamo odlične pokazatelje što se tiče smanjenja broja nezaposlenih“, rekao je gradonačelnik Osijeka i dodao kako je u veljači 2022. u odnosu na isto vrijeme prošle godine 1288 manje nezaposlenih i 250 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Radić zaključio je kako razlog poboljšanja slike u Osijeku leži u dobroj poduzetničkoj klimi i potporama grada i županije, a osvrnuo se i na nove mogućnosti zapošljavanja.

„u Gospodarsku zonu Jug osim Gospodarskog centra uskoro dolazi Lesnina“, rekao je gradonačelnik Radić i naglasio kako će se tom investicijom od 15 milijuna eura otvoriti novih stotinjak radnih mjesta.
 
 

Pisane vijesti