Ministrica Nataša Tramišak na tematskom događaju visoke razine u okviru platformskog projekta PANORAMED

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ožujak/Panoramed/DSC_8508.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je zajedno s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac u Zagrebu sudjelovala na tematskom događaju visoke razine pod nazivom „Better Governance for Smarter and More Resilient Tourism in the MED“ organiziranom u okviru platformskog projekta PANORAMED.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz talijansku regiju Toskana u projektu PANORAMED ima ulogu voditelja tematskog radnog paketa „Obalni i pomorski turizam“ te je u tom svojstvu i organizator ovog događanja visoke razine. Na skupu su sudjelovali eminentni stručnjaci iz područja turizma s cijelog Mediterana, a posebice iz upravljanja i strateškog planiranja u turizmu.

U svom obraćanju ministrica Tramišak osvrnula se na izazove s kojima je suočen turistički sektor u vremenu pandemije COVID-19 te istaknula važnost razvoja modela dobrog upravljanja u turizmu kao i međuresorne te međunarodne suradnje na području Mediterana u kontekstu prevladavanja zajedničkih izazova.

Ministrica Tramišak je istaknula i dosadašnja postignuća na razini projekta PANORAMED te njegov doprinos razvoju modela dobrog upravljanja i strateškom razvoju turizma na Mediteranu. Naglasila je kako je
„Cilj kohezijske politike je ravnomjeran razvoj u svim dijelovima Unije, stoga u suradnji na Mediteranu ne smijemo zaboraviti zemlje istočnog i južnog Mediterana kao i zemlje koje su tek u procesu pristupanja Europskoj uniji“, naglasila je ministrica Tramišak te dodala kako je u narednom razdoblju nužno staviti naglasak na osnaživanje suradnje, razmjenu informacija i turističkih podataka te prevladavanje modela kompetitivnosti među zemljama.

„Razvojem zajedničkog pristupa u definiranju i implementaciji politika vezanih uz turizam na Mediteranu, učiniti ćemo Mediteran globalno konkurentnijim na svjetskom turističkom tržištu te ujedno i ugodnijim mjestom za život njegovih stanovnika“, istaknula je ministrica.
„Mediteran je naša poveznica, prilika za suradnju i osnaživanje zajedničkog identiteta“, zaključila je ministrica Tramišak na kraju svog obraćanja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u svom obraćanju skupu poručila je da današnji tematski događaj označava uspješno partnerstvo 12 zemalja i 21 institucije sa zajedničkim ciljem pronalaženja rješenja za neke od ključnih izazova masovnog turizma s kojima se danas suočavaju sve mediteranske zemlje.

„Prioritet čitavoj regiji treba biti bolja briga o našim prirodnim, povijesnim i kulturnim dobrima o kojima ovisi turizam, kao i pružanje pametnijih, održivijih, zelenijih i digitalnih rješenja u turizmu“, istaknula je ministrica Brnjac te dodala kako Ministarstvo turizma intenzivno radi na novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. čiji će ciljevi biti podržani ulaganjima iz Fonda za oporavak i otpornost i Višegodišnjeg financijskog okvira, a projekti PANORAMED i SMARTMED istaknula je kao izvrstan način potpore hrvatskim strateškim ciljevima uz unaprjeđenje ukupne suradnje na Mediteranu.
 
Tematski dio događaja bio je strukturiran oko tri glavna panela na kojima se raspravljalo o glavnim izazovima i pitanjima vezanima za turizam na području Mediterana, s ciljem generiranja konkretnih preporuka: Prepreke i mogućnosti prikupljanja i dijeljenja turističkih podataka,  Mjerenje i praćenje održivosti turizma te Trenutni diskurs o upravljanju u turizmu.
 

Pisane vijesti