Ministrica Tramišak u Našicama

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Našice/tramiscak_2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je boravila u Našicama gdje je posjetila Srednju školu Isidora Kršnjavoga i Dom zdravlja Našice

Prilikom posjete Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga ministrica Tramišak uručila je sporazum o provedbi projekta „U školi otvorene kohezije, ASOC“.

„Ovaj projekt proveden je i tijekom prošle godine i imao je značajne  rezultate po pitanju edukacije i podizanja svijesti srednjoškolaca“, podsjetila je ministrica Tramišak te dodala kako je već u ovoj fazi njihova razvoja važno raditi na kreiranju novih ideja i mogućnosti koje im pružaju europski fondovi.

Aktivnosti projekta uspješno su započele u ožujku održavanjem dva mrežna događaja, uvodnom mrežnom konferencijom i Prvom mrežnom edukacijom, a u projekt je trenutno uključeno 300 učenica i učenika srednjih škola.

„Vidimo suradnju i putem interdisciplinarnog projekata po pitanju njihove kreacije, istraživanja i primjera nekih europskih projekata koji su se proveli u Našicama, projekata poduzetnika i projekta koji je provela Osječko-baranjska županija“, naglasila je ministrica Tramišak i pojasnila kako su srednjoškolci upravo na tim primjerima mogli vidjeti kako izgleda projektno razmišljanje, što znači jedan europski projekt i što se njime može postići.

Priliku za sudjelovanje ima odabranih 10 škola s područja Republike Hrvatske koje su se prijavile za sudjelovanje putem Javnog poziva. U školskoj godini 2020./2021. aktivnosti Projekta provode srednje škole iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zadarske županije te iz Grada Zagreba.

„Srednjoškolci diljem Republike Hrvatske će imati priliku biti partneri Ministarstvu i  zajedno raditi s nama na istraživanju o kvaliteti provedbe projekata u njihovoj lokalnoj zajednici“, rekla je ministrica Tramišak i pojasnila kako se projekt ne provodi financijskim sredstvima već je riječ o sporazumu između srednjih škola i Ministarstva tijekom školske godine.

Gradonačelnik Našica Josip Miletić čestitao je na sporazumu i tom prilikom naglasio je kako će se edukacija mladih i stvaranje boljih uvjeta za otvaranje radnih mjesta generirati putem europskih sredstava.

„Tako ćemo na neki način potaknuti korištenje europskih sredstava za razvoj mladih, a time posljedično Našica, Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije“, rekao je gradonačelnik Miletić.

Prilikom uručivanja sporazuma gradonačelnik Miletić zahvalio je ministrici Tramišak na učinjenom.

„Puno toga smo u ovom mandatnom razdoblju napravili, a siguran sam da  će isto tako uslijediti još puno lijepih projekata“, nastavio je gradonačelnik Miletić.

Ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Željko Filjak kazao je kako škola kroz ovakve projekte može osnažiti konkurentnost svojih učenika.

Ravnatelj Filjak naglasio je kako će sporazum doprinijeti da srednjoškolci kada završe svoje obrazovanje mogu što bolje iskoristiti mogućnosti europskih sredstava.

„Moram reći da je škola i prije sudjelovala u raznim projektima kao što je Uspostava digitalno zrelih škola, projekt e-Škole“, rekao je ravnatelj Filjak.

„Možemo vidjeti kako pametnim odabirom projekata i pametnim ulaganjima u obrazovanje kroz osposobljavanje učenika i nastavnika za sudjelovanje u tim projektima, sigurno možemo doprinijeti razvoju našeg društva“, rekao je ravnatelj Filjak te dodao kako je ovo jedna lijepa priča koja doprinosi kulturi komuniciranja i kulturi gospodarenja resursima koje Hrvatska.

Nakon uručivanja sporazuma, ministrica Tramišak obišla je i Dom zdravlja Našice, projekt Osječko-baranjske županije u koji je uloženo 7,5 milijuna kuna i koji je podignuo kapacitete zdravstvene skrbi na području Našica.

„Kako je bila prigoda dolaska u Našice povodom potpisa sporazuma sa srednjom školom, tako smo obišli i druge europske projekte koji se provode na području Našica“, rekla je ministrica Tramišak.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje tijekom izvođenja radova na velikom projektu za Našice, a to je obnova kulturne baštine, našičkih dvoraca“, kazala je ministrica Tramišak.

„Dio toga je rekonstrukcija i obnova glavnog gradskog trga. Vjerujem da će ovaj projekt koji je realiziran iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem, zasigurno podići i turističku atraktivnost Našica i otvoriti nove mogućnosti za daljnji razvoj turizma i staviti Našice na kartu turizma kontinentalne Hrvatske“, izjavila je ministrica Tramišak i dodala kako su Našice grad koji ima bogatu povijest i ima što ponuditi i prezentirati.

„Našice koristeći europska sredstva ne samo da obnavljaju, već i stvaraju novu priču za generacije koje dolaze“, zaključila je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je kako je u Našicama više od 600 milijuna investicija u trenutnom mandatnom razdoblju.

„Puno je toga što smo zajednički pripremili i napravili u suradnji sa županom Anušićem, premijerom Plenkovićem i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

„Europska sredstva izuzetno su važna. Pokazali smo na koji način se trebaju koristiti“, rekao je gradonačelnik Miletić.

„Projekt obnove kulturne baštine vrijedan je 100 milijuna kuna, a u sklopu projekata obnavlja se središnji Trg dr. Franje Tuđmana, Trg Izidora Kršnjavoga i naša dva dvorca, Veliki dvorac Pejačević i Mali dvorac Pejačević i vila Greger. Ovim projektom postići ćemo uređenje dotrajalih objekata i podići turističku vrijednost Našica“, pojasnio je gradonačelnik Miletić i dodao kako je važno spomenuti da je u Našicama od 2017. otvoreno 500 novih radnih mjesta.

Ravnatelj doma zdravlja Osječko-baranjske županije Mato Lukić kazao je kako u ovim trenucima još uvijek nisu uselili u novu zgradu sve dok se brojke zaraženih koronavirusom ne smanje.

„Nova zgrada došla nam je u pravo vrijeme kako bi iskoristili kapacitete za eventualna povećanja bolesnih sugrađana“, rekao je ravnatelj Lukić.

„Trenutno smo u fazi da koristimo zgradu za masovno cijepljenje druge faze i nadam se da ćemo uskoro drugu fazu privesti kraju i ući u treću fazu“, rekao je ravnatelj Lukić i dodao kako će se prostori nove zgrade koristiti za ordinacije ginekologije, medicine rada, patronažne službe i psihologa.  

Saborski zastupnik Hrvoje Šimić podsjetio je da je Gradsko vijeće Grada Našica 2015. donijelo jednoglasnu odluku o kupovini dvoraca od obitelji Pejačević.

„Vrlo smo zadovoljni što je gradonačelnik sa svojim suradnicima uspio realizirati značajna sredstva kako bi se Našice unaprijedile i uredile“, kazao je Šimić ii pohvalio generiranje radnih mjesta ljudima koji rade na projektima koji se realiziraju u Našicama.

Foto: nasice.com
 

Pisane vijesti