Ministrica Tramišak u Gospiću: „U Ličko-senjsku županiju stižu nova ulaganja i prilike“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Veljača/Gospić/1a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je Ličko-senjsku županiju na poziv župana Ernesta Petryja.

Tema radnog sastanka sa županom Petryem i predstavnicima jedinicama lokalne samouprave bila je priprema projekata za nacionalne pozive za razvoj potpomognutih i brdsko planinskih područja kao i povlačenje bespovratnih EU sredstava na području Ličko-senjske županije te mogućnosti za poduzetnike u razdoblju 2021. – 2027.

Ministrica Tramišak u uvodnom govoru poručila je kako je Hrvatska na početku novog financijskog razdoblja i kako je pravo vrijeme za pripremu kvalitetnih projekata za koje se prvi pozivi očekuju krajem 2022. godine s obzirom da su pregovori s Europskom komisijom o odobrenju operativnih programa u završnoj fazi.

„Znamo da su prilike koje se nude Republici Hrvatskoj u sljedećih sedam do osam godina zaista velike. Posebno će biti prilika za ona područja koja su slabije razvijena ili rijetko naseljena poput Ličko-senjske županije“, rekla je ministrica Tramišak i naglasila kako je do danas na području Ličko-senjske županije ugovoreno 1,72 milijarde kuna vrijednih projekata koji su doprinijeli razvoju županije.

Ministrica Tramišak kazala je kako se u novom operativnom programu nalaze brojne prilike koje će zasigurno biti prepoznate kao i doista izdašna sredstva za postizanje ravnomjernog regionalnog razvoja, ali i izazovi koji s time dolaze.

„Sada već imamo iskustva, neke lekcije smo naučili i znamo kako postati još efikasniji u povlačenju europskih sredstava i postizanju ravnomjernog regionalnog razvoja”, nastavila je ministrica Tramišak i pojasnila kako je prvi korak na tom putu i preduvjet za postizanje boljih rezultata bilo donošenje nove karte regionalnih potpora i nova klasifikacija Republike Hrvatske u četiri NUTS2 regije.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na Integrirani teritorijalni program vrijedan gotovo 14 milijardi kuna koji je kreiran kako bi se pomoglo najudaljenijim dijelovima Hrvatske.

„Novi Integrirani teritorijalni program prati Zakon o regionalnom razvoju te je posvećen posebno razvoju brdsko-planinskih područja i potpomognutih područja, a u okviru njega ćemo kreirati posebne pozive upravo za ta područja“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je cilj približiti europske fondove stanovnicima i poduzetnicima Ličko-senjske županije.

„U okviru spomenutog novog Programa, kao i u prošlom programskom razdoblju, gradove koji su središta županija i regija prepoznali smo kao pokretače razvoja, no više neće samo veliki gradovi imati priliku sudjelovati u Mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja, već ćemo uključiti još dodatnih 14 gradova koji su također izuzetno bitni za razvoj svoje okolice, a među kojima će biti i Gospić kao središte Ličko- senjske županije“, najavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak potom je pojasnila kako je dovršena izrada nacionalnog strateškog programa za društvenu, gospodarsku i demografsku revitalizaciju brdsko-planinskih i potpomognutih područja.

„Naš plan za brdsko-planinska područja za četiri godine ima indikativni iznos od 960 milijuna kuna koja trebaju biti uložena u brdsko-planinska područja i 3,5 milijardi kuna za potpomognuta područja“, nastavila je ministrica Tramišak.

„Sve su ovo prilike koje su zaista na stolu, trebamo zasukati rukave i kreirati one projekte koji će nositi nova radna mjesta i time demografsku revitalizaciju, a posebno vodeći računa o geomorfološkim karakteristikama i klimatskim uvjetima ovakvih područja u Republici Hrvatskoj“, dodatno je objasnila ministrica Tramišak.

Ministrica se u nastavku obraćanja osvrnula i na projekte za poduzetnike prilikom čega je spomenula planove industrijske tranzicije regija za koje je Ministarstvo regionalnoga razvija i fondova Europske unije upravo započelo s informativnom kampanjom.

„Pozvat ćemo sve zainteresirane poduzetnike s područja Jadranske Hrvatske, gdje pripada i Ličko-senjska županija, da se jave, uključe u regionalne lance vrijednosti gdje ćemo im dati informacije i savjete kako mogu kreirati nove brendove i stvarati nove proizvode na ovom području“, najavila je ministrica Tramišak.

„Ono što će sigurno pomoći je činjenica da Ličko-senjska županija ima i razvojnu agenciju, a planiraju i dodatno osnažiti potpornu poduzetničku instituciju i time pružiti podršku poduzetnicima u informiranju i pripremi projektnih prijedloga“, izjavila je ministrica Tramišak i zaključila kako u Ličko-senjskoj županiji ima uspješnih poduzetnika.

„Sve je ovo dokaz da na području Ličko-senjske županije dolaze ulaganja, a takvih će prilika sigurno biti i više u novom razdoblju“, najavila je ministrica Tramišak.

Ličko-senjski župan Ernest Petry ustvrdio je kako samo uz suradnju s Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima Ličko-senjska županija može ostvariti gospodarsku revitalizaciju i demografsku promjenu.

„Kao što je uočljivo u posljednjih sedam do osam mjeseci, svi gradovi i općine mogu kroz institucije Ličko-senjske županije i resorna ministarstava povući sredstva u nadolazećem financijskom razdoblju 2021.-2027.“, izjavio je župan Petry i dodao kako su osigurana sredstva za brdsko-planinska i nerazvijena područja, a zatim se osvrnuo na subvencioniranja poduzetnika.

„Novom kartom regionalnih potpora koju je izradilo upravo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, moći ćemo subvencionirati poduzetnike u iznosu od čak 50%. Uz to sve, srednji i mali poduzetnici će imati mjere i subvencioniranja od 60% do 70%“, objasnio je župan Petry.

„Ovim putem mogu kazati da ćemo i dalje nastaviti koordinaciju sa svim resornim ministarstvima i sigurno ćemo biti podrška svim poduzetnicima kako bi realizirali projekte u našoj županiji kroz razvojnu agenciju i novu sistematizacijsku strukturu Ličko-senjske županije gdje ćemo osnovati odjel za europske fondove kako bi poduzetnici imali podršku u povlačenju europskih sredstava“, zaključio je župan Petry.

Uz ministricu Tramišak, na sastanku je sudjelovao i državni tajnik Šime Erlić zajedno s ravnateljicom Uprave za potpomognuta područja Katicom Mišković te načelnicom sektora za za programe urbanog razvoja Darijom Magaš.

Pisane vijesti