Ministrica Tramišak u Bruxellesu sudjelovala na 8. Kohezijskom forumu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ožujak/8 Kohezijski forum/1ec817a9-d6fc-493d-a4b4-bac625627484.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je zajedno s povjerenicom Europske komisije za koheziju i reforme Elisom Ferreirom u Bruxellesu sudjelovala na 8. Kohezijskom forumu.

Kohezijski forum održava se svake treće godine i okuplja visoke predstavnike europskih institucija kako bi se usredotočili na glavne izazove europskih kohezijskih politika, a ove godine su na početku foruma iskazali veliku podršku Ukrajini. Također, ovo je jedinstvena prilika na kojoj se promišlja na koji način kohezijska politika, djelujući s drugim politikama Europske unije, može poboljšati dobrobit svih europskih građana u vremenu globalizacije, demografskih izazova i novih prilika vezanih uz zeleni i digitalni razvoj.

Forum je otvorila povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira koja je tom prilikom istaknula kako se kohezijska politika mora nastaviti prilagođavati, mijenjati i poboljšavati jer je to jedini način kako ista može ostati politika koja je bliska korisnicima zbog čega i postiže rezultate u regijama koje ju koriste.

Odgovarajući na pitanja tijekom panel rasprave, ministrica Tramišak naglasila je važnost održane konferencije, a zatim se osvrnula na kohezijsku politiku. 

„Svi smo mi svjedoci važnosti kohezijske politike koja se zaista pokazala kao pravi odgovor na sve potrebe koje imamo kao zemlje članice Europske unije u ovim izazovnim vremenima“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako pozdravlja inicijativu Europske nije koja pomaže državama članicama u očuvanju radnih mjesta, ali i održavanju ekonomskog rasta.

„Osmi izvještaj o kohezijskoj politici pokazao je kako kohezijska politika potiče rast u regijama u koje je implementirana, a to su upravo one regije koje zaostaju u razvoju i kojima je pomoć itekako potrebna“, kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak zatim je konstatirala kako su svi prisutni na današnjem forumu zapravo dionici kohezijske politike, a potom ukazala na važnost partnerskog i teritorijalnog pristupa i u idućem financijskom razdoblju.

„Kohezijska politika može biti snažan temelj za sve regije, ne samo kroz sredstva za osnovnu infrastrukturu, već može dati stabilnost cijeloj zemlji što se dogodilo i Republici Hrvatskoj u posljednjih sedam do osam godina otkako je postala punopravna članica Europske unije“, rekla je ministrica Tramišak i kazala kako je do sada najveći dio sredstava išao u najrazvijenije regije, a ne toliko u one manje razvijene.

Ministrica Tramišak zatim je izjavila kako će se takva situacija promijeniti u narednom razdoblju zahvaljujući izmjeni NUTS 2 regija u Hrvatskoj.

„To je izrazito važno za male i srednje tvrtke koje nastoje ulagati u slabije razvijene regije kojima trenutno nedostaje osnovna infrastruktura. Sada mijenjamo ovaj pristup i omogućit ćemo im nove prilike“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako su zahvaljujući pandemiji naučili kako kvalitetno koristiti što više raspoloživih sredstava.

„Naglasak je na partnerstvu, ne samo partnerstvu između institucija u zemlji ili između europskih institucija, nego i partnerstva u zemlji na svim razinama“, dodala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak naglasila je važnost zelene tranzicije industrije i pomoć kako bi to i ostvarili dostupnim sredstvima radi postizanja brže prilagodljivosti u izazovima tranzicije.

„U Hrvatskoj želimo isprobati strategije pametnih specijalizacija, ne samo na nacionalnoj razini, već i regionalnoj. To je važno jer različite regije imaju različite potrebe i resurse“, rekla je ministrica Tramišak i naglasila važnost pomoći regijama kako bi kroz gradnju vlastitih brendova dostigle nacionalnu razinu i možda međuregionalnu razinu u Europskoj uniji.

Na kraju izlaganja, ministrica Tramišak naglasila je kako je ključ uspjeha upravo u zelenoj i pametnoj tranziciji gospodarstva, prekvalifikaciji radne snage ali i osluškivanju dionika na svim razinama te njihovih potreba s terena.

Pisane vijesti