Ministrica Tramišak svečano potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2020/Kolovoz/288.2020/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu druge faze programa „e-Škole“: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. Faza).

Ukupna vrijednost projekta je više od 1,3 milijarde kuna, a svečano potpisivanje ugovora održano je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.
 
Program e-Škole financira se većim dijelom (85 posto) sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) te Europskog socijalnog fonda (ESF). Vrijednost dijela projekta financiranog iz EFRR-a – projekt A – iznosi 996.310.200,00 kuna, dok je vrijednost dijela projekta financiranog iz ESF-a – projekt B – 350.000.000,00 kuna.
 
Za projekt A, ugovore su potpisali ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ravnatelj CARNETA-a Goran Kezunović, a za projekt B uz ravnatelja CARNET-a ugovor je potpisao ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.
 
Sredstva obuhvaćaju financiranje izgradnje lokalnih mreža, opremanje škola i učionica, nabavu prijenosnih računala za nastavnike i učitelje, brojne i kontinuirane edukacije za nastavnike, ravnatelje i administrativne djelatnike o načinima primjene računalne opreme u svakodnevnom radu, razvoj digitalnih materijala i sadržaja koji se koriste u nastavi kao razvoj e-usluge za nastavne i poslovne procese u školama.
 
Ministrica Tramišak tijekom svog govora kazala je kako ovaj projekt doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava te osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje, kao i cjelovite informatizacije administracije, poučavanja i učenja unutar škola. Također projektom se financira izgradnja i poboljšanje infrastrukture s ciljem implementacije sustava digitalno zrelih škola kroz primjenu informacijsko – telekomunikacijskih tehnologija  u nastavnim i poslovnim procesima u svim  javnim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

"U kontekstu promoviranja projekata Kohezijske politike, Europska komisija je u nekoliko navrata istaknula  projekt e-Škole kao primjer dobre prakse, kako država članica može pomoći obrazovnom sustavu da se nosi s teškom situacijom te kako da minimalizira dugoročne socijalne i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa", istaknula je ministrica.

Program, punog naziva „e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“ započeo je još u ožujku 2015. godine pilot-projektom u kojem je sudjelovala 151 hrvatska škola i provodio se do kraja kolovoza 2018. godine. Glavni rezultat pilot-projekta je povećanje digitalne zrelosti 10 posto osnovnih i srednjih škola.

FOTO: Hina

Pisane vijesti