Ministrica Tramišak održala u Petrinji sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Siječanj/Petrinja/1 (4).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je u Petrinji sastanak s predstavnicima lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, a potom i s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.  

Tema prvog sastanka na kojem je uz predstavnike lokalne samouprave nazočio i Stožer civilne zaštite RH bila je realizacija europskih projekata i obnova područja koja su stradala u potresu.

Ministrica Tramišak kazala je kako se na sastanku raspravljalo o korištenju sredstava iz europskih fondova do 2020. godine koji su bili na raspolaganju za demografsku obnovu, revitalizaciju i obnovu gospodarstva na području Siačko-moslavačke županije.

„Razoran potres koji je zadesio ovo područje utjecao je i na realizaciju i završetak provedbe tih projekata“, kazala je ministrica Tramišak.

„Mi smo danas ovdje, na usluzi Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinji i ostalim pogođenim područjima, ovdje smo kako bismo se dogovorili kako ćemo završiti realizaciju svih projekata i ukupnih sredstava“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak istaknula je kako će nakon sastanka sa svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave održati sastanak i sa gradonačelnikom Petrinje, gospodinom Dumbovićem na temu intervencijskog plana grada Petrinje te je pojasnila kako Petrinja ima još oko 40 milijuna kuna oko kojih treba postignuti dogovor hoće li se ta sredstva prenamijeniti za poduzetnike ili za drugu svrhu.

Upitana o zahtjevu prema Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda za solidarnost, ministrica Tramišak izjavila je da Ministarstvo priprema zahtjev te će on pravovremeno biti upućen Europskoj komisiji.

„Zahtjev ćemo moći poslati nakon što dobijemo utvrđene procjene štete, dakle ukupne izravne štete koja je nastala nakon potresa na gospodarskim objektima, obiteljskim kućama i na kompletnoj javnoj komunalnoj infrastrukturi. Kada dobijemo konačnu procjenu šaljemo zahtjev“, kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica se osvrnula i na iznos procjene štete te je naglasila kako iznos mora biti veći od 2,3 milijarde kuna.

„To je uvjet prema regulativi Fonda za solidarnost koji je određen za svaku državu članicu na temelju iznosa BDP-a kako bismo se mogli prijaviti za tu pomoć“, rekla je ministrica te naglasila kako je prema preliminarnim informacijama više od dvije tisuće obiteljskih kuća neuporabljivo, nastala je i značajna šteta na javnim objektima. Ministrica je istaknula kako će iznos štete zasigurno biti veći od uvjeta za prijavu Fondu za solidarnost.

Ministrica Tramišak komentirala je i mogućnost unajmljivanja kontejnera kazavši kako se radi o obliku privremenog smještaja stanovnika.

„Kada govorimo o sredstvima Fonda za solidarnost, znamo da se ta sredstva mogu koristiti za privremeni smještaj stanovnika tako da ako se u ovom kratkom roku ne nabave kontejneri u smislu da budu na raspolaganju državi te da ih se može koristiti dugotrajnije, išlo bi se možda u oblike najma kontejnera“, pojasnila je ministrica te dodala kako će se u tom slučaju ponovno koristiti europska sredstva za privremeni najam smještaja.

Ministrica Tramišak komentirala je jučerašnje cijepljenje ministara poručivši kako bi se svatko trebao cijepiti radi zaštite sebe i drugih.

„Imam imunitet sljedećih četiri do pet mjeseci i nakon toga ću se konzultirati s liječnikom i naravno u trenutku kad budu osigurane dovoljne doze cjepiva za sve skupine u društvu, cijepit ću se", zaključila je ministrica.

Na sastanku s gradonačelnikom Dumbovićem nazočili  su i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Pisane vijesti