Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU: "Izmjenom Operativnog programa angažirati ćemo 111 milijuna eura za obnovu obiteljskih kuća na područjima pogođenim potresom"

Slika /slike/Vijesti/2021/Siječanj/35 sjednica Vlade/35.sjednica.png

Danas je održana 35. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je predstavljeno Izvješće o stanju na potresom pogođenim područjima i dosad poduzetnim mjerama.

Ministrica Tramišak kazala je kako je u tijeku priprema za podnošenje novog zahtjeva prema Fondu solidarnosti EU, te dodala kako se čeka procjena štete.

„Ako procjena štete bude veća od 303 milijuna eura, odnosno nešto više od 2,3 mlrd kuna, moći ćemo podnijeti zahtjev za dodatnu potporu“, rekla je ministrica te dodala kako se potpora iz Fonda za solidarnost doznačuje u obliku bespovratne potpore u progresivnoj stopi između 2,5 i šest posto procijenjene štete.

„Ukupan iznos štete odnosi se na štetu koja je procijenjena i za pogođeno stanovništvo ali i za gospodarstvo i javne zgrade“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak istaknula je kako se u suradnji s Europskom komisijom pripremaju i izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za angažman dodatnih 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna, za izmjenu operativnog programa i kretanje u obnovu obiteljskih kuća. 

„U slučaju da izmjene operativnog programa budu osigurane, tijekom ove godine možemo pristupiti, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje u obnovu obiteljskih kuća“, pojasnila je ministrica Tramišak i zaključila kako se procjenjuje da će iznos biti dovoljan za gotovo 2.000 obiteljskih kuća.

Pisane vijesti