Ministrica Tramišak obišla Grad Požegu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Prosinac/Požega/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, danas je u Požegi održala radni sastanak sa županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić te gradonačelnikom grada Požege Željkom Glavićem.

Nakon radnog sastanka ministrica je zajedno sa županicom i gradonačelnikom obišla projekte „Požeške bolte“ i gradilišta sportske dvorane na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.
 
Ministrica Tramišak tom je prigodom zahvalila na pozivu gradonačelniku Grada Požege Željku Glaviću i županici Požeško-slavonske županije Antoniji Jozić.
 
„Danas smo u Požegi prije obilaska interpretacijskog centra, koji se smjestio unutar Požeške kuće – dio projekta „Požeške bolte“, obavili kratki radni sastanak vezano uz realizaciju aktualnih projekata koje Grad Požega ima, projekata vezanih uz razdoblje korištenja fondova Europske unije 2014. – 2020., ali i nekih od projekata koji se financiraju iz Državnog proračuna. Vidimo napredak u završetku nekih od projekata, obišli smo interpretacijski centar koji je financiran sredstvima fondova Europske unije, a isto tako obići ćemo započete radove na projektu izgradnje sportske dvorane Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji se sufinanciraju sredstvima iz Državnog proračun“, objasnila je ministrica Tramišak.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kazala je kako je vidljivo da se i Grad Požega i Požeško-slavonska županija razvijaju i pomoću ovih sredstava.
 
Dodatno, ministrica je istaknula kako je Grad Požega postao i grad koji će imati i svoj ITU mehanizam u novom programskom razdoblju, odnosno svoja sredstva za urbani razvoj grada, rješavanje određenih problema s kojima se grad suočava, a ti projekti bit će sufinancirani iz fondova Europske unije. Alokacija za ITU Mehanizam Grada Požege iznosi oko 18 milijuna eura, a poziv je već raspisan.
 
„Vrijedno već gotovo dvije godine radite na pripremi svoje Strategije razvoja zajedno sa širim područjem oko Grada Požege, imate dobre i kvalitetne projekte spremne i vjerujem kako ćete vrlo brzo povući i apsorbirati dostupna sredstva“, naglasila je ministrica Tramišak.
 
Ministrica je kazala kako je Hrvatska bogata i kulturnom i prirodnom baštinom te da je zadovoljstvo što su se brojni projekti uspjeli realizirati upravo i iz fondova Europske unije.
 
„Naravno tu su se uključile i jedinice regionalne i lokalne samouprave, ali i njihove institucije. Imamo više od 14 već završenih interpretacijskih centara kada govorimo o prirodnoj baštini, iz sredstava kulturne baštine obnovljeni su mnogi dvorci, kurije, stvorena je nova turistička atrakcijska osnova, a sada će se to u novom razdoblju nastaviti te će objekti dobiti nove sadržaje. Galerije, muzeji, knjižnice, sve to je predviđeno za razdoblje 2021. – 2027., novi europski izvori financiranja su spremni i vjerujem da ćemo zajednički nastavljati i obnavljati kulturnu baštinu, ali i adekvatnije prezentirati prirodnu baštinu u povijesnom razdoblju Europske unije“, kazala je ministrica.
 
Kada govorimo o Požeško-slavonskoj županiji, ministrica Tramišak je kazala kako je to županija koja ima manji broj stanovnika, ali i gotovo 2 milijarde kuna ugovorenih sredstava, iz ESI fondova i to gotovo milijardu i 850 milijuna, ovo ostalo su i dodatno sredstva Državnog proračuna za neke projekte, ali kada govorimo o 2 milijarde kuna investicija to zaista govori o vrijednom radu, trudu upravo jedinica lokalne samouprave i svih institucija koje ovdje djeluju, ali naravno i same županije.
 
„U posljednje dvije i nešto godina otkako sam ministrica regionalnoga razvoja, imam jako dobru suradnju i sa novom županicom isto tako i sa gradonačelnikom Požege. Oko 400 milijuna kuna je samo u ove dvije godine ugovoreno upravo na ovom području“, istaknula je ministrica.
 
Ministrica Tramišak je kazala kako tih 400 milijuna kuna novih projekata vidimo i brzo se realiziraju, a to govori o tome koliko su oni željni, voljni, koliko imaju jasnu viziju za daljnji razvoj Požeško-slavonske županije i vrlo rado i uvijek pitaju kada će novi pozivi, kada će novi natječaji i što više sredstava kako bi iskoristili i povukli upravo ovdje u svoju županiju, u svoj grad.
 
Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić tom je prigodom rekao kako prije svega zahvaljuje ministrici na današnjem posjetu koji je iskorišten između ostaloga i za razgovor o projektima koji su u tijeku i naravno o projektima koje planiraju raditi u sljedećem razdoblju.
 
„Grad Požega je spreman za ovo projektno razdoblje sa važnim kapitalnim projektima koji bi u ovih nekoliko budućih godina trebali značajno utjecati na poboljšanje života u gradu Požegi, što se tiče mnogih sadržaja uskoro će se vidjeti koji su to sve projekti. Mi smo ih jedan dio pripremili do kraja, jedan dio je u tijeku priprema i sigurno ćemo biti spremni onog trenutka kada to bude trebalo biti“, kazao je gradonačelnik Požege.
 
Gradonačelnik je istaknuo kako je Gradski muzej izuzetno važan projekt za Požegu te je isto tako izuzetno zahtjevan.
 
„Mi smo sada u fazi koja je prilično dobra, znači muzej je u „roh-bau“ fazi, gdje su ostali još unutarnji završni radovi i nadamo se da ćemo ga najkasnije do kraja sljedeće godine dovršiti kada nam je i rok za završetak toga projekta. Ono što sigurno mogu već danas reći jer pratimo te radove, ovo će biti zaista jedan od ljepših muzeja u Hrvatskoj kada bude završen“, zaključio je gradonačelnik Glavić.
 
Požeško-slavonska županica tom je prilikom rekla kako i gradovi i općine, ali i Požeško-slavonska županija spremno čekaju nove natječaje.
 
„Stavila bih naglasak na projekte koji će biti uvršteni u ITU mehanizam koji ima Grad Požega, odnosno urbano područje Grada Požege, naravno onda tu mislimo na projekte novih vrtića koji su već odobreni za financiranje kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) i ono što sljedi nama županiji kao osnivaču Osnovnih škola, a isto tako i Gradu Požegi kao osnivaču Osnovnih škola, je cjelodnevna nastava, odnosno produžena nastava, kao i nastava u jednoj smjeni. Spremno čekamo i te natječaje koje će objaviti Ministarstvo znanosti i obrazovanja“, naglasila je županica Jozić.
 
Županica Jozić je kazala kako su oni kao županija spremni te da ovih dana pomalo dolaze i Odluke od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje se tiču financiranja projektno–tehničke dokumentacije, ta su sredstva alocirana iz NPOO, jedne lijepe vijesti pomalo dolaze i naravno kako koji projekt bude odobren ići će se u javne nabave i početi pripremati projektno-tehničku dokumentaciju jer ispred sebe imaju programsko razdoblje do 2027. godine, ali isto tako ispred sebe imaju i korištenje sredstava iz NPOO čiji je rok povlačenja kraći i tu se naravno što više fokusiraju.
 

Pisane vijesti