Ministri Jovanović i Grčić predstavili prve hrvatske projekte financirane iz strukturnih fondova EU

Slika /arhiva/SLIKE/Znanost_30_4_2014_1.JPG

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU prof. dr. sc. Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavili su danas  u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prva četiri nacionalna ugovora za korištenje strukturnih fondova EU potpisana ovih dana temeljem rezultata natječaja „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“ i „Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020“. 

-Veselim se što po tko zna koji put mogu  potvrditi  kako je ovo Ministarstvo najuspješnije u povlačenju sredstava iz Europske unije. Ukupna je vrijednost potpisanih ugovora oko 224 milijuna kuna, od čega će se 180 milijuna kuna izdvojiti za opremanje istraživačkih centara i laboratorija na kampusu Sveučilišta u Rijeci, dok će preostalih 44 milijuna kuna pripasti „Inovacijskom centru” Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Tehnološkom parku Varaždin i Centru za translacijska medicinska istraživanja – TransMedRi -  Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci  – rekao je ministar Jovanović.
 

Dodao je kako su prva sredstva iz strukturnih fondova EU povukli najspremniji i najkvalificiraniji  projekti  koji su to izborili u vrlo zahtjevnoj i  transparentnoj proceduri vrednovanja.

-Time ćemo unaprijediti konkurentnost Hrvatske kao punopravne zemlje članice EU – rekao je dr. sc. Željko Jovanović.
 

Osvrnuvši se na napise u medijima  u kojima se hrvatsku Vladu želi prikazati kao neučinkovitu u povlačenju sredstava iz EU fondova, potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da je to jednostavno neistina.
 

-  Vrlo sam zadovoljan postignutim,  jer je samo u prva četiri mjeseca ove godine Hrvatska uplatila oko 222 milijuna eura, a povukla oko 340 milijuna eura. Dakle, u plusu smo oko 119 milijuna eura ili oko 895 milijuna kuna i nadam se da ćemo i na kraju godine ostati u plusu oko milijardu kuna. Zar to nije dovoljan pokazatelj uspješnosti? -  kazao je prof. dr. sc. Branko Grčić.
 

Istaknuo je kako je od mogućih 835 milijuna eura iz IPA fondova, Hrvatska dosad ugovorila oko 599 milijuna eura te nešto više od 30 milijuna eura iz strukturnih fondova, što je oko 72 posto ukupno raspoloživih sredstava. Od toga je realizirano i isplaćeno oko 394 milijuna eura ili 66 posto ugovorenih sredstava. 
 

-Do početka mandata ove Vlade imali smo realiziranih svega 127 milijuna eura, nakon čega smo zahvaljujući naporima svih uključenih u te projekte višestruko povećali iznos povučenih sredstava – naglasio je Grčić, apeliravši na medije da ne plasiraju negativne i neprovjerene informacije. 
 

Prisutnima su se  obratili i mr. sc. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica SAFU  te prof. dr. sc. Pero Lučin,  rektor Sveučilišta u Rijeci.

Projekte čije je financiranje ugovoreno predstavili su prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci („Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“), prof. dr. sc. Mislav Grgić, prodekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu („Inovacijski centar”), mr. sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin („Izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin (TPV-CKOIE)”) te prof. dr. sc. Bojan Polić, prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost i doktorske studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci („Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi“). 
 

Galerija:

 


Pisane vijesti