Ministar Tolušić poručio studentima: „Vi ste ti koji će pisati projekte i povlačiti sredstva iz fondova EU“

  • Slika /slike/Vijesti/Osijek_24.2_Tolusic_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Osijeku svečano predstavljen projekt „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“

U srijedu 24. veljače na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je svečano predstavljanje projekta Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU i prigodna panel rasprava o mogućnostima za mlade iz EU fondova.
 
Koje su mogućnosti za mlade u EU fondovima i kako ih jednostavno iskoristiti? Koje su mogućnosti za start up-ove iz strukturnih fondova? Što je ERASMUS plus, a što ERASMUS za poduzetnike? Ovo su samo neka od zanimljivih pitanja i tema za koje su studenti i mladi iz Osijeka pokazali veliki interes.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije velike nade polaže u mlade kao buduće aktere razvoja hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini te je upravo zbog njih i pokrenulo ovaj cijeli projekt. Svrha projekta je podizanje svijesti i znanja o EU fondovima unutar studentske populacije putem aktivnog sudjelovanja u provedbi različitih projektnih aktivnosti koje će doprinijeti boljoj informiranosti studenata o sustavu upravljanja i kontrole EU fondova,  o mogućnostima korištenja EU fondova te metodama pripreme i provedbe različitih EU projekata.
 
U ovogodišnjoj Akademiji sudjeluju 33 studentske udruge i neformalne studentske grupa s ukupno 200 studenata koji aktivno sudjeluju u svim aktivnostima.
 
U uvodnom dijelu konferencije okupljenima su se obratili uvaženi gosti, a ministar Tomislav Tolušić je mladima posebno istaknuo: „Novaca u EU fondovima ima i to nam je svima sjajna prilika da kroz projekte ostvarimo rast i boljitak naše zemlje. Vi ste ti koji će pisati projekte i povlačiti sredstva iz fondova Europske unije, a mi smo tu da Vam u tome maksimalno pomognemo“.
 
U nastavku, kroz prigodnu panel raspravu Mogućnosti za mlade iz EU fondova prezentirane su stručnjaci su predstavili zanimljive teme poput: Mogućnosti za start up-ove iz strukturnih fondova, Program Erasmus plus, Program Erasmus za poduzetnike, Garancija za mlade, BIOS poduzetnički inkubator te Iskustvo konzultanta za EU projekte, a okupljeni studenti postavili su niz pitanja te time pokal da su za ove teme jako zainteresirani. 
 
Ovaj događaj tek je jedan od oblika suradnje Ministarstva i mladih koja će se nastaviti tijekom cijele 2016. godine i koja ima tendenciju doprinijeti većoj apsorpciji EU fondova iz područja zapošljavanja, edukacije i inovacija.

Pisane vijesti