Ministar Pavić na Eurotribini Hrvatskog radija o višegodišnjem financijskom okviru Unije

Slika /slike/Vijesti/2020/veljača/DSC_5439.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas u Kući Europe na desetoj Eurotribini Hrvatskog radija posvećenoj višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

Uz ministra Pavića na tribini su gostovali Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, saborski zastupnik Branko Grčić i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Na početku tribine ministar Pavić pojasnio je da je višegodišnji financijski okvir sedmogodišnji okvir Europske unije, a da su trenutno različiti prijedlozi kao i visina proračuna na pregovaračkom stolu. Nadodao je da su stavovi između zemalja neto uplatiteljica i zemalja kohezije različiti te da će zbog izlaska Velike Britanije iz unije proračun biti zasigurno manji, ali je istaknuo da vjeruje da će se stavovi zemalja približiti na sljedećem sastanku Europskog vijeća kako bi se kompromis postigao.

Govoreći o korištenju europskih fondova i sustavu upravljanja fondovima, ministar je naglasio da je Hrvatska u posljednje tri godine napravila značajan iskorak budući da je ugovorenost s 9% povećala na 87% po čemu se približila prosjeku Unije. Ministar je kazao da je Hrvatska koristila samo jednu financijsku omotnicu kroz koju je učila kako bolje apsorbirati i upravljati fondovima Europske unije, navevši kako je to slučaj bio kod svih zemalja dok su koristile samo jednu omotnicu. Podsjetio je da se u to imao prilike uvjeriti i tijekom posjeta otočju Orkney koje se je kroz tri financijske perspektive razvijalo. U prvoj perspektivi, rekao je ministar, okrenuli su se obnovljivim izvorima energije, zatim su subvencionirali kupnju električnih automobila, a sada razvijaju tehnologiju, odnosno trajekte  na vodik te će višak takve energije staviti na raspolaganje gospodarstvenicima toga otoka.

„Može se razviti pametno gospodarstvo, trebamo gledati lanac vrijednosti i kako podići razinu apsorpcije, vidjeti na koji način možemo bolje ulagati i kako europska sredstva iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plaća“, izjavio je.

Ministar je naglasio važnost aktivnog sudjelovanja u pregovaračkom procesu o višegodišnjem financijskom okviru gdje se Hrvatska može zauzimati za svoje stavove, napomenuvši kako je zalaganjem predsjednika Vlade u prijedlog uvršten članak 64. kojim se osiguravaju dodatna sredstva za zemlje koje su financijsku omotnicu koristili samo jednom.

Osvrćući se na pregovarački proces ministar je istaknuo da je za Hrvatsku pozitivno to što je na čelu procesa predsjednik Europskog vijeća Charles Michel jer to omogućuje jasnije izražavanje hrvatskih stavova, poput zalaganja da se sredstva za kohezijsku politiku ne smanjuju značajno, očuvanje stope nacionalnog sufinanciranja na 15%, stava oko pravila tzv. N+3 te uvažavanja činjenice da je Hrvatska koristila samo jednu financijsku omotnicu. Uz to, naveo je da, uz pregovore oko višegodišnjeg financijskog okvira,  je potrebno dovršiti pregovore oko četrdesetak sektorskih ugovora kako bi se sredstva u novoj financijskoj omotnici mogla koristiti.

Ministar Pavić govorio je i o tzv. tematskoj koncentraciji sredstava koja predlaže izdvajanja za tzv. pametne i zelene projekte, važnosti kohezijske politike za podizanje životnog standarda građana, demografskoj problematici, ulaganjima u istraživanje i razvoj, zapošljavanju kao i u cjeloživotno obrazovanje.

 

Pisane vijesti | EU fondovi