Ministar Jovanović: Ovo je najbolje uložen novac

(Slobodna Dalmacija/Tanja Gattin Zebić)


Novu zgradu Obrtne tehničke škole u Plančićevoj ulici na Spinutu za 650 učenika i nastavnike u ponedjeljak su svečano otvorili potpredsjednik Vlade Branko Grčić i Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Školska je zgrada lokacijsku dozvolu dobila još davne 1981. godine, a prije 14 godina prvi su put za njezinu gradnju bila osigurana sredstva iz državnog proračuna.
 

Uskoro useljenje i Zdravstvene
 

Za sve vrijeme učenici Obrtne tehničke škole nastavu su imali u podstanarstvu, u učionicama i hodnicima drugih škola.

Prema riječima Željka Jovanovića, u novu školsku zgradu i sportsku dovranu (na kojo su radovi još u tijeku) uloženo je gotovo 80 milijuna kuna. To su najbolje uložene kune kako bi Obrtna tehnička škola mogla raditi još bolje i kvalitetnije- kazao je ministar Jovanović.

Isto tako, milijune kuna dali su Splitsko- dalmatinska županija koja je osnivač Obrtne tehničke škole, a Grad Split više od 19 milijuna kuna. Svečano otovrenje nove školske zgrade svojim su dolaskom uvelićali Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, dogradonačelnik Jure Šundov, župan Ante Sanader, Petroslav Sapunar,  predsjednik Županijske skupštine, msgr. Ivan Čubelić, generalni vikar Splitsko- makarske nadbiskupije, i mnogi drugi.

Učenici će u ovoj velebnoj zgradi imati puno bolje uvjete nego što su imali do sada.. Kada sam u rujnu prošle godine shvatio da ova škola još nije spremna za otvaranje, baš kao i nekoliko drugih koje se grade u Splitu, rekao sam da ću svaki mjesec dolaziti u Split sve dok sve te škole ne budu gotove. Zgrada Obrtne tehničke škole danas je spremna za useljenje, uskoro će biti i ona Zdravstvene, a nadam se da ćemo kraju privesti probleme s gradnjom Osnovne škole Pujanki. Ako tomu dodamo da ćemo uskoro otvoriti zgradu tri fakulteta i Studenski dom u kampusu Sveučilišta u Splitu, onda je jasno u kojoj mjeri ova vlada ulaže u školstvo u Splitu i da joj je obrazovanje na prvome mjestu. Svi objekti koje ćemo otvarati sljedećih tjedana ukupno vrijede sto milijuna eura kazao je ministar Jovanović.

Naglasio je da se obrtna tehnička škola treba pokazati kao primjer onoga što ova vlada potiče, a to je da škole ne služe da bi se u njima dobila ocjena, nego da bi se stekle vještine, znanja i kompetencije za dobivanje posla od kojega se  u hrvatskoj može pošteno živjeti. Nastavio je da samo tijesna suradnja koja je uspostavljenja između Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva poduzetništva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta može se reći što Hrvatskoj treba.
 

Bivši učenik Šundov
 

Ministar Jovanović i dogradonačelnik Šundov posebno su pohvalili Renata Žuvelu, ravnatelja Obrtne tehničke škole.

Jure Šundov se u svojem govoru prisjetio kako je 70 i nekih godina u Obrtnoj tehničkoj školi od okruglog tondina pravio čekić. -Često sam u životu razmišljao je li to imalo smisla. Što će mi okrugli tondin, što će mi turpija, što će mi čekić? A onda mi je puno puta u životu upravo to pomoglo- kazao je dogradonačelnik.



Vijesti iz medija