Ministar Erlić u posjetu Požeško-slavonskoj županiji dodijelio 157 ugovora u vrijednosti 5,3 milijuna eura

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/81045b46-2b2e-4d4b-bf15-d9ba67b80b33.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar je u radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji održao sastanke, obišao neke od projekata financiranih EU fondovima te uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz nacionalnih programa.

U Požegi se ministar susreo sa županicom Antonijom Jozić te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Županije. Razgovaralo se o učincima dosad provedenih EU projekata te o potrebnim sljedećim koracima za daljnje korištenje EU fondova, osobito s obzirom na dostupna sredstva iz ITU mehanizma. Urbano područje Požege u novom je programskom razdoblju postalo jedno od 22 grada za koje je Republika Hrvatska osigurala financiranje namijenjeno isključivo gradovima, a indikativna alokacija za Požegu iznosi 18 milijuna eura.
 
Također, bilo je riječi o podršci nacionalnim sredstvima čime se putem Vladinih posebnih programa osigurava dodatna financijska potpora i realizacija projekata važnih za ravnomjerni regionalni razvoj.
 
„Požega je jedan od dobitnika snažnog instrumenta razvojnog teritorijalnog ulaganja u iznosu od 18 milijuna eura kojim će se moći realizirati niz projekata i podići kvaliteta javnih usluga. Nikada nismo osigurali više sredstava za područja s razvojnim potencijalom, a namijenjene 2 milijarde eura dat će impuls lokalnim zajednicama za stvaranje novih radnih mjesta i značajno poboljšanje standarda“ izjavio je ministar Erlić u Požegi.
 
Županica Jozić naglasila je kako su u Požeško-slavonskoj županiji dosad realizirani brojni projekti sufinancirani EU fondovima, poput Požeške kuće ili interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici.
 
„U Požeško-slavonsku županiju dosad je investirano 250 milijuna eura. Spremni smo za novo razdoblje, kao i za apsorpciju sredstava iz NPOO-a. Ulagat će se u brojne projekte poput vrtića, škola, energetske obnove objekata, kao i u obrazovanje, socijalnu skrb te zdravstvo. Jedinice lokalne samouprave razvijaju se ravnomjerno i koriste sve raspoložive mogućnosti za daljnje ulaganje u prioritetne projekte“ kazala je županica Jozić.
 
U Pleternici je ministar Erlić predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave 7 županija Panonske Hrvatske dodijelio ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške regionalnom razvoju. Radi se o 157 ugovora u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura, a ovim se sredstvima doprinosi gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji, odnosno bržem ostvarenju razvojnih potencijala ovog područja.
Ministar je istaknuo kako ujednačen regionalni razvoj trajno ostaje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade te će se i dalje nastaviti s provođenjem nacionalnih mjera za ostvarenje rasta i razvoja svih krajeva Republike Hrvatske.
 
„Iznimno sam zadovoljan što će ovi projekti pomoći u realizaciji cijelog niza novih javnih, kulturnih, društvenih i gospodarskih sadržaja diljem panonskih županija koje su preuzele ova sredstva. Iako projekti nisu veliki kao oni financirani EU sredstvima, izuzetno su važni pa zato svake godine osiguravamo sve veća sredstva s ciljem ravnomjernog razvoja cijele svih dijelova Hrvatske“ zaključio je ministar Erlić.

Pisane vijesti