Ministar Erlić u Kreševu na koordinacijskom sastanku o prekograničnoj suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/kreševo naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić susreo se danas u Kreševu s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BIH Draganom Čovićem te nizom načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić susreo se danas u Kreševu s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BIH Draganom Čovićem te nizom načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine.
Povod današnjeg radnog sastanka bio je razgovor o različitim programima kojima je moguće financirati širok spektar projekata od velikog značaja za prekograničnu suradnju dviju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Ministar Erlić rekao je kako je ovo jubilarna, deseta godina otkad je Hrvatska članica Europske unije, a Europski fondovi su i u pretpristupnom razdoblju i danas, bili i ostali jedan od ključnih izvora financiranja za javne, ali i za privatne investicije.
Upravo zahvaljujući tim sredstvima, Hrvatska se danas približava najrazvijenijim članicama Europske unije, a u narednom periodu, do kraja ovog desetljeća, imamo na raspolaganju čak 25 milijardi eura.
„Svoja znanja i stečena iskustva spremni smo podijeliti prijateljskoj Bosni i Hercegovini, a kroz zajedničku suradnju, odnosno konkretne projekte, možemo napraviti puno da se i ovdje učine značajni pomaci i u većoj mjeri privuku ulaganja. U razgovoru s načelnicima i gradonačelnicima, dotakli smo se važnih stvari o kojima jedinice lokalne i regionalne samouprave trebaju voditi računa kako bi ojačale svoje kapacitete i kako bi stvorile pretpostavke za realizaciju projekata koji će biti nositelji razvoja u svakoj od tih sredina“, istaknuo je ministar Erlić.
 
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BIH Dragan Čović naglasio je važnost ovakvih susreta. „Zajedničkim koordinacijama značajno doprinosimo međusobnom usuglašavanju i rješavanju životnih problema lokalne zajednice. Ovom prilikom posebno zahvaljujem predstavnicima Vlade Republike Hrvatske koji se redovito odazivaju bilateralnim sastancima“, izjavio je predsjednik HNS-a BIH Čović.
 
Da je sastanak bio produktivan, potvrdio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas. „Danas smo konkretno označili nekoliko projekata koji definiraju naš zajednički smjer. Suradnja je dosad bila iznimno učinkovita i ukazuje na to da je ovakav format izvrstan za suradnju i daje dobre rezultate, a oni se konkretno manifestiraju kroz unaprjeđenje kvalitete svakodnevnog života lokalnog stanovništva“  kazao je državni tajnik Milas.
 
Renato Pejak, načelnik općine Kreševo u kojoj se održao sastanak, istaknuo je projekt izgradnje poslovnog inkubatora u poduzetničkoj zoni u Kreševu, te zaključio kako Općinu očekuje velik zamah investicija do kraja ove godine, jer se dovršavaju različiti projekti u ukupnoj vrijednosti većoj od 30 milijuna eura.

Pisane vijesti