Ministar Erlić u Karlovačkoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_9586.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz zamjenicu županice Vesnu Hajsan Dolinar, zamjenika norveškog veleposlanika Helgea Kloumana Marstrandera i gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, susret je započeo obilaskom istražne bušotine geotermalne vode.

Bušotina se nalazi na lokaciji Šumbar kod Karlovca, a direktoru gradske tvrtke GeotermiKA Vlatku Kovačiću, ministar je uručio ugovor kojim se osiguravaju dodatna sredstva za projekt, u iznosu od 64 tisuće eura.
Cilj je ovog projekta osigurati grijanje za više od 8 tisuća korisnika središnjeg toplinskog sustava geotermalnim vodama. Direktor Kovačić napomenuo je da projekt uređenja bušotinskog polja ukupno vrijedi 1,1 milijun eura, a većim se dijelom financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Zamjenik norveškog veleposlanika Hegle Klauman Marstrander rekao je da je Norveška za Hrvatsku osigurala 103 milijuna eura u zadnjem programskom razdoblju i da će nastaviti pomagati.
"Obnovljivi izvori energije su nužni, a rat u Ukrajini potpuno je promijenio nabavu energenata i energetski sustav u Europi. Trebamo nove pouzdane izvore energije, poput geotermalnih, a Hrvatska je sretna što ih ima pod nogama", poručio je zamjenik veleposlanika Marstrander.

Ministar Erlić kazao je da se radi o iznimno vrijednom, strateškom projektu, kako za Karlovac, tako i za cijelu Hrvatsku, koji će doprinijeti da se Karlovčani griju na zelenu i učinkovitu energiju.
"Potencijal je uistinu izniman, a Karlovac radi snažne korake u pravcu zelene tranzicije, što je u skladu i s europskim strategijama. Naša je budućnost da budemo energetski neovisni i svaka čast Gradu Karlovcu na odvažnim "zelenim" koracima koje poduzima", istaknuo je ministar Erlić.

Karlovac je uspješno proveo i projekt SolariKA, ukupne vrijednosti 447.437 eura, a njime su na 14 objekata u gradskom vlasništvu postavljene solarne ćelije, što je također financirano iz istog programa.
Riječ je o 7 dječjih vrtića, 6 osnovnih škola te hostelu Karlovac u Selcu, a danas je u Velikoj gradskoj vijećnici održana završna konferencija ovog projekta, na kojoj je sudjelovao i ministar Erlić.

Ministar je potom u Gradskoj upravi dodijelio sporazum o korištenju tehničke pomoći za ITU mehanizam te ugovor za izradu Strategije razvoja urbanog područja Karlovac. Ukupna im je vrijednost nešto više od 553 tisuće eura.

Karlovačkoj županiji za projekte obnove školskih objekata u Saborskom, Vojniću i Vrhovcu kod Ozlja, ministar je uručio ugovore iz programa Ministarstva ukupne vrijednosti 220 tisuća eura te najavio novi poseban program za revitalizaciju slabije razvijenih dijelova Karlovačke županije koji se uskoro pokreće.



Pisane vijesti