Ministar Erlić: Osječko-baranjska županija jedan je od najboljih primjera integracije romske zajednice

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/d9b867ce-79ec-4685-9416-dae7fd793f38.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar je u Dardi obišao izgrađenih 87 stambenih jedinica za pripadnike romske zajednice i Kulturni centar Roma Baranje te Romski društveni centar u Belom Manastiru.

Domaćin Darde, općinski načelnik Anto Vukoje, predstavio je dosadašnja i aktualna ulaganja u Dardi koja se provode uz pomoć programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Riječ je o Programu za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina te Programu za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.
Načelnik Vukoje obišao je s ministrom izgrađeno sportsko i dječje igralište te radove na rekonstrukciji Ulice Šandora Petefija.

Potom su u pratnji saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i predsjednice Saveza Roma Hrvatske Dijane Krčmar te obnašatelja dužnosti osječko-baranjskog župana Mate Lukića, posjetili romsko naselje u Dardi, koje obuhvaća 87 novoizgrađenih obiteljskih kuća, i Kulturni centar u Dardi te Društveni centar Roma u Belom Manastiru.

Ministar Erlić istaknuo je kako se radi o najboljim primjerima integracije romske zajednice u društvo. 
"Kroz programe Vlade dosad je realizirano više od 500 manjih projekata kojima se poboljšava javna, komunalna i društvena infrastruktura za potrebe Roma, ali i drugih nacionalnih manjina. Stambeno naselje u Dardi, sufinancirano sredstvima EU fondova, i ostala infarstruktura koja se podigla u Dardi i Belom Manastiru, izvrstan su primjer kako izgleda uspješna suradnja Vlade, Saveza Roma te lokalne razine. Radit ćemo i dalje na podizanju životnih uvjeta i čestitam svima koji su doprinijeli da se realiziraju ovakvi vrijedni propjekti", istaknuo je ministar Erlić.

Zahvalnost Vladi, Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Belom Manastiru i Općini Dardi izrazio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, također naglasivši kako je ovo područje pravi primjer integracije Roma.
"Pozivam sve hrvatske županije da slijede primjer Osječko-baranjske županije", rekao je gospodin Kajtazi.

I obnašatelj dužnosti župana Lukić potvrdio je odličnu suradnju s romskom manjinom, istaknuvši kako su povećana županijska proračunska sredstva za manje projekte i manifestacije romske zajednice koja iznose 106.000 eura za ovu godinu.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob pohvalio je dobru suradnju s “Kali Sarom” i resornim ministarstvom te obećao da lokalna vlast neće stati s projektima integracije Roma, što će, dakako uz skrb o ostalim nacionalnim manjinama na području Belog Manastira, i dalje biti prioritet ove gradske uprave.
"Neki su projekti već u pripremi, poput izgradnje dvodomki na gradskim parcelama koje bi trebale riješiti problem stanara belomanastirskog romskog naselja Rupa koji žive u uvjetima neprimjerenim za 21. stoljeće", kazao je gradonačelnik Rob te ideju o provedbi ovih planova prezentirao ministru Erliću.

Ministar Erlić i obnašatelj dužnosti župana Lukić sa suradnicima su posjetili i Grad Valpovo te Dom kulture Fabijan Šovagović u Ladimirevcima gdje su se susreli sa gradonačelnikom Valpova Matkom Šutalom i saborskim zastupnikom Goranom Ivanovićem.

Pisane vijesti