Kreću 531 milijuna kuna vrijedni radovi na modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok

  • Slika /slike/Vijesti/Modernizacija zelj pruge_12_6_2018_1.jpeg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočili su potpisivanju ugovora u Zaprešiću za radove na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok u vrijednosti gotovo 531 milijun kuna, a koji se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU.

U ime HŽ Infrastrukture d.o.o., koja je naručitelj radova, ugovor je potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić, dok su u ime odabranog izvođača radova tvrtke SWIETELSKY d.o.o. potpisali direktori tvrtke Davor Mavar i Zvonko Dundović. 
 
„Godina 2018. godina je prometa. Uspjeli smo pokrenuti sve planirane projekte iz prometnog sektora, što dokazuje izvrsnu međusektorsku suradnju u Vladi. Naš cilj je osigurati ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, a današnjih 80,8 milijuna eura iz fondova EU još je jedna kockica u mozaiku na vrhu kojeg stoji Pelješki most, iznimno bitan i često spominjan projekt koji rješava pitanje granice, ne samo hrvatske već i Europske unije“, rekla je ministrica Žalac.
 
Tom prigodom ministar Butković istaknuo je to da jedino ovakvim infrastrukturnim projektima možemo unaprijediti hrvatsko gospodarstvo i istaknuo: „Ovo je i najava velikog investicijskog ciklusa u željeznice u koji smo krenuli nakon investicija u autoceste. U protekla tri tjedna potpisali smo, prvo u Vinkovcima, a onda i danas ovdje, ugovore vrijedne 1,3 milijarde kuna. Ukupno smo dosad ugovorili EU projekte vrijedne 14 milijardi kuna, što iz Operativnog programa, što iz Instrumenta za povezivanje Europe.“
 

Detaljnije o projektu:
 

Naručitelj radova i nositelj projekta je HŽ Infrastruktura d.o.o., upravitelj željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, a u provedenome postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka SWIETELSKY d.o.o.
 
Rekonstrukcijom te dionice povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba. Dionica Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika. Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto.


Pisane vijesti