Državna tajnica Đurić sudjelovala na okruglom stolu francuske Visoke škole za javnu upravu o prioritetima i izazovima pri implementaciji ESI fondova

Slika /slike/Vijesti/Okrugli stol_11_6_2018.jpg

U četvrtak, 7. lipnja 2018. godine u Zagrebu u organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike, državna tajnica Spomenka Đurić sudjelovala je na okruglom stolu „Prioriteti i izazovi u implementaciji europskih fondova“ s polaznicima studijskog programa francuske Visoke škole za javnu upravu (Ecole Nationale d'Administration – ENA).

U sklopu studijskog posjeta Republici Hrvatskoj, polaznici Ciklusa visokih europskih studija francuske Visoke škole za javnu upravu (ENA) boravili su u Zagrebu od 6. do 8. lipnja ove godine. Jedna od tema interesa bila je korištenje europskih fondova od strane Republike Hrvatske, koja im je bila prezentirana od strane državne tajnice u MRRFEU-u, Spomenke Đurić i ostalih predstavnika MRRFEU-a. Delegacija polaznika studijskog programa obuhvaćala je četrdesetak osoba različitih profila, a dolaze iz javnog i privatnog sektora.

Državna je tajnica predstavila rad i djelokrug ministarstva te funkcioniranje Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u Hrvatskoj. Najviše je vremena posvećeno Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ s posebnim naglaskom na iskorištenost sredstava u prioritetnim osima. Istaknuto je da trend ugovaranja pokazuje značajne pozitivne pomake pogotovo u segmentu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, a sva iskustva iz tekućeg programskog razdoblja bit će uzeta u obzir za preostalo vremensko razdoblje, kao i za nadolazeću financijsku perspektivu. 

Sudionici okruglog stola pokazali su veliku zainteresiranost za temu te su brojnim pitanjima htjeli saznati detaljnije informacije o implementaciji ESI fondova u hrvatskom kontekstu, ali i o potencijalnim područjima suradnje između hrvatske i francuske administracije. Između ostaloga, zanimao ih je odnos programiranja za naredno razdoblje i Nacionalne razvojne strategije, korištenje financijskih instrumenata, te pitanje fokusa na velike projekte.

Okrugli je stol je zaključio NJ. E. g. Philippe Meunier, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, zahvalivši predstavnicima ministarstva na sudjelovanju na okruglom stolu te pozvavši na ostvarivanje prilika za buduće suradnje.

Pisane vijesti