Konstituiran novi saziv Otočnog vijeća

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Listopad/9fb20b58-ddce-4f18-b7d3-50e03f7cab69.jpg
  • Slika
  • Slika

Konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća, u kojemu je 46 članova - predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice - koji bi trebali predlagati nove zakonske akte i politike otočnog razvoja i biti savjetodavno tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana je u utorak u Velikoj vijećnici Grada Krka.

Prema Zakonu o otocima, Otočno vijeće osniva ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kao svoje savjetodavno tijelo pri izradi i provođenju programa, planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka, s ciljem unaprjeđenja politike razvoja otoka.
 

Na konstituirajućoj sjednici usvojen je Pravilnik o radu Otočnog vijeća, predstavljeni su rad Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Registar otoka i mogućnosti ulaganja u otoke.
 

Ministrica Tramišak izjavila je nakon sjednice da je uloga Otočnog vijeća u Ministarstvu regionalnoga razvoja savjetodavna pa bi njegovi članovi u idućim godinama trebali biti predlagatelji smjera novih zakonodavnih akata, izmjena pravnih propisa, pravilnika i politike otočnog razvoja.
 

Naglasila je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja koordinator svih razvojnih politika vezanih uz otoke, no da su i na drugim ministarstvima - mora, prometa i infrastrukture, zdravstva, znanosti i obrazovanja - veliki izazovi i ulaganja za područje otoka i sve što čini kvalitetu javnih usluga na otocima.
 

"Kao koordinator politika otočnog razvoja zaduženi smo za kohezijsku politiku Europske unije i vodimo računa o mogućnostima koje nam se pružaju za financiranje razvojnih projekata na otocima, a tako smo kroz treći Integrirani teritorijalni program izdvojili zasebnu alokaciju od više od 150 milijuna eura, samo za ulaganja u otoke koji će biti na raspolaganju do 2027. godine", rekla je ministrica Tramišak.

Istaknula je da su posebni pozivi namijenjeni jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, obnovi kulturne i prirodne baštine, obnovljivim izvorima energije te da se otocima daju dodatne prilike da se, uz mogućnosti koje imaju iz paketa korištenja bespovratnih izvora sredstava, mogu dodatno javljati na natječaje koji će biti specijalizirani za otoke.
 

Spomenula je pritom da na otocima ima više jedinica lokalne samouprave, neki otoci pripadaju gradovima na obali, a otoci imaju i svoje institucije, koje se brinu o osnovnom komunalnom standardu na otocima, naglasivši da će se svi moći prijavljivati projekte.
 

Po riječima ministrice Tramišak, ako je riječ o razvoju zdravstvenog sustava i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tu su najčešće nadležne županije te će nositelji takvih projekata biti županije. Kada je riječ o ulaganjima u predškolski odgoj i obrazovanje, dodatne mogućnosti mogu koristiti lokalne jedinice.
 

Ministrica Tramišak naglasila je da je od 2014. do 2018. godine iz fondova Eeuropske unije u otoke uloženo više od osam milijarda kuna te da se na svakom hrvatskom otoku već mogu vidjeti primjeri brojnih projekata za koje su se koristila sredstva fondova Europske unije.
 

"Razdoblje pred nama daje nam još više mogućnosti i dodatno, izdvojena sredstva samo za otoke", zaključila je ministrica Tramišak.

Tekst: Hina



Pisane vijesti