Konferencija „EU za mlade“ – sredstva europskih fondova za smanjivanje nezaposlenosti mladih

Slika /arhiva/SLIKE/EU-za-malde_12_12_2014.jpg
Kroz Garanciju za mlade i niz drugih europskih fondova Hrvatskoj su na raspolaganju velika sredstva kojima će se u petogodišnjem razdoblju kroz razne programe nastojati smanjiti stopa nezaposlenosti osoba mlađih od 30 godina koja danas iznosi 41 posto, poručeno je u petak s "Konferencije EU za mlade", koju su organizirali. 
 
Na njoj je stotinjak mladih studenata, poduzetnika i nezaposlenih upoznato s mogućnostima obrazovanja, stažiranja i volontiranja sredstvima iz EU fondova.
 
S problemom nezaposlenosti mladih suočene su mnoge europske države pa je u europskoj Garanciji za mlade osigurano šest milijardi eura za sve zemlje s ciljem da niti jedna mlada osoba ne bude nezaposlena, rekao je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. 
 
Uz to, dodao je, za gotovo 40 posto ili na 14 milijardi eura povećana su sredstva za projekt Erasmus u okviru kojega su i programi za mlade poduzetnike. Taj je projekt do sada u Hrvatskoj polučio skromne rezultate, jer je tek 10-ak mladih poduzetnika otišlo u inozemstvo stjecati nova znanja, rekao je Baričević. 
 
Na primjeru skandinavskih zemlja objasnio je kako bi i u Hrvatskoj o poduzetništvu trebalo učiti već u srednjoj školi. U tim zemljama učenici nakon završene srednje škole već imaju svoju virtualnu tvrtku, a hoće li je nakon školovanja registrirati, ovisi o njima, rekao je Baričević. 
 
"Počelo je, krenulo je, ono što smo godinama najavljivali omogućila je Garancija za mlade kojom osiguravamo vrlo brzi prelazak iz obrazovanja u tržište rada", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. To znači da se svakom mladom čovjeku koji završi školovanje, nakon četiri mjeseca mora ponuditi, posao, naukovanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje.
 
Mrsić je podsjetio da se mjere iz Garancije za mlade već provode, da je Hrvatskoj u petogodišnjem razdoblju osigurano 105 milijuna eura , a isto toliko bit će osigurano i u državnom proračunu. To su ogromna sredstva i nadamo se da ćemo promijeniti negativan trend zaposlenosti mladih, rekao je ministar Mrsić dodajući da je u okviru Garancije za mlade i niz olakšica za poslodavce koji zaposle mlade ljude. 
 
S tim se problemom suočavaju i mnoge europske zemlje pa se godišnje na razini EU-a za njih izdvaja 21 milijarda eura. 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je da je potencijal uključivanja Hrvatske u europske fondove ogroman. 
 
"Potreban je angažman svih, a posebno mladih da taj potencijal što bolje iskoristimo. Mehanizmi za iskorištavanje potencijala su uspostavljeni, a slijedi podizanje obrazovanja, stjecanje znanja i vještina koje će mlade ljude približiti tržištu rada. Svjedoci smo neusklađenosti tržišta rada i obrazovanja i tu prazninu trebamo nadomjestiti i ovakvim programima", rekao je Grčić. 
 
Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros naveo je da je Hrvatska u zadnje tri godine prema mladim poduzetnicima usmjerila sto milijuna kuna.

(Hina) 
 


Pisane vijesti