EK odobrila hrvatski operativni program Konkuretnost i kohezija

(Hina)


Europska komisija u petak je odobrila hrvatski operativni program Konkuretnost i kohezija, što otvara put za povlačenje 6,81 milijardi eura europskih sredstava u razdoblju 2014-2020.


"Jako nam je drago što će Hrvatska koristiti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda za poticanje inovacija i ekonomske konkuretnosti. To će donijeti opipljive koristi za hrvatski narod i staviti gospodarstvo zemlje na put oporavka. Također bi trebalo pomoći najnovijih članica EU-a da u punoj mjeri iskoristi prednosti unutarnjeg tržišta", rekao je za Hinu glasnogovornik Komisije Jakub Adamowicz.

"Veliki dio alokacija iz Kohezijskog fonda pomoći će Hrvatskoj da se uskladi s direktivama EU-a o otpadu i vodnom sektoru. Milijun ljudi imat će bolju opskrbu vodom i tretiranje otpadnih voda kroz investicije EU-a", rekao je Adamowicz.

Odluku je pozdravio i potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

"To je veliki uspjeh. Naš najveći operativni program Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014-2020 usvojen je od strane Europske komisije. Time je otvoren put za korištenje 6,881 milijardi eura EU sredstava za ulaganje u rast i razvoj", istaknuo je Grčić kako prenosi priopćenje hrvatske vlade.

Hrvatska vlada je u petak na telefonskoj sjednici nakon višemjesečnog usuglašavanja, prihvatila prijedlog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje Europske unije 2014-2020 , a isto je danas učinila i Europska komisija donošenjem odluke o odobrenju ovog programa.

Glavna uprava za regionalni razvoj Europske komisije zaprimila je 203 operativna programa, a do danas ih je bilo odobreno 34.

U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020, i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda.

Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a značajan udio ulaganja, od više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet).

Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 izrađen je u suradnji tijela državne uprave, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i civilnog društva. Tijekom izrade ovog dokumenta održano je i nekoliko savjetovanja s javnošću o prioritetnim područjima ulaganja obuhvaćenih ovim programom. Cjelokupni proces koordiniralo je ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, priopćila je hrvatska vlada.

Prihvaćanju Operativnog programa Konkuretnost i kohezija prethodilo je usvajanje partnerskog sporazuma između Hrvatske i Europske komisije.

Partnerski sporazum je krovni plansko-programski dokument za korištenje strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u proračunskom razdoblju 2014-2020. 

Partnerski sporazum nije dovoljan za povlačenje europskih sredstava, nego je potrebno imati odobrene operativne programe.

Ovo je prvi od četiri operativna programa kroz koja će Hrvatska moći povlačiti europski novac.

Operativni programu Konkuretnost i kohezija, koji omogućava povlačenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Kohezijskog fonda (CF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Iz tih triju fondova Hrvatskoj je na raspolaganju 8,61 milijardi eura u razdoblju 2014-2020, uključujući 66,2 milijuna eura za Inicijativu za zapošljavanje mladih i 146,1 milijuna za teritorijalnu suradnju.

Još dvije milijarde eura na raspolaganju su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 252,6 milijuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a za povlačenje tih sredstava izrađuju se dva zasebna operativna programa.


Vijesti iz medija