Knin osigurao oko 168 milijuna kuna EU sredstava za projekte koji će omogućiti gospodarski i društveni razvoj grada

  • Slika /slike/Vijesti/Knin_veleučilište_20_12_2016_1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak 20. prosinca 2016. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Knin gdje je sudjelovala na svečanosti primopredaje zgrade i opreme studentskog doma Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu, otvaranju novog prostora Narodne knjižnice Knin te na potpisivanju Sporazuma o provedbi Intervencijskog plana grada Knina.

Uz ministricu Žalac, događanjima u Kninu prisustvovali su ministar rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Tomislav Ćorić i ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić.

Rekonstrukcijom i adaptacijom nekadašnjih vojnih skladišta Knin je dobio studentski dom s 53 sobe, odnosno 78 ležajeva, pet apartmana za profesore, multifunkcionalnom dvoranom, dnevnim boravkom, kuhinjom, praonicom i drugim popratnim sadržajem. Ovaj projekt financiran je iz Programa „Integralni razvoj lokalne zajednice – EIB II“ u ukupnom iznosu od 25,4 milijuna kuna.

Studenti, ali i svi građani Knina, u okviru studentskog doma moći će koristiti i novouređeni prostor Narodne knjižnice Knin. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uloženo je u uređenje i opremanje prostora u kojem se nalazi više od 60.000 knjiga, čitaonica i kutak za najmlađe.

„Sredstva iz programa obnove i izgradnje lokalne infrastrukture odigrala su važnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju Knina, ali svjesni smo da ona nisu dovoljna za značajniji i ravnomjeran razvoj ovog područja. Na raspolaganju su nam mnogo veći izvori financiranja iz EU fondova i nadam se da će ih Knin i dalje uspješno koristiti za provedbu kapitalnih infrastrukturnih projekata“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Nakon obilaska novotvorenih prostora, ministrica je zajedno s ministrom Ćorićem i gradonačelnikom Grada Knina Nikolom Blaževićem potpisala Sporazum o provedbi Intervencijskog plana grada Knina.

Grad Knin odabran je kao jedno od pet pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kroz koji je depriviranim područjima osigurano oko 900 milijuna kuna, od čega oko 168 milijuna kuna samo za Knin.

U Intervencijskom planu grada Knina utvrđeni su prioritetni razvojni pravci i ključni projekti koji će se financirati kroz Program: urbana revitalizacija stare gradske jezgre, povećanje zaposlenosti, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, razvoj turističke ponude grada Knina te potpora poduzetništvu i razvoj poduzetničke infrastrukture.

Ministrica Žalac pozvala je sve partnere i kolege iz Grada Knina te ostale kolege gradonačelnike i načelnike da nastave s jačanjem kapaciteta za pripremu i provedbu projekata, a nakon kratkog glazbenog predaha održana je i svečana promocija diplomanata na Veleučilištu „Marko Marulić“.

Pisane vijesti