Ključnu mjeru preraspodjele prihoda od poreza na dohodak u korist jedinica s brdsko planinskih područja smo donijeli, a sve druge mjere su već u proceduri

Slika /slike/BPP_14_7_2015.jpg

Hrvatski sabor usvojio je na zadnjoj sjednici izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a ostale mjere za osnaživanje proračuna JLS-a s brdsko-planinskih područja su potpuno spremne i nalaze se u proceduri koju je moguće dovršiti do početka 2016.

Nakon što su oporbeni načelnici i gradonačelnici s područja Gorskog kotara grubo obmanuli javnost, očigledno u predizborne svrhe, da nije napravljeno ništa oko pripreme novih mjera za brdsko-planinska područja (BPP), dužni smo obavijestiti Gorane i širu hrvatsku javnost što je do ovog trenutka napravljeno na tom planu.
 
Upravo inzistiranjem ministra Grčića i Vlade RH u dnevni red zadnje sjednice Hrvatskog sabora uvrštene su izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojima je stvoren temelj za provedbu najvažnije mjere iz paketa, a to je preraspodjela prihoda od poreza na dohodak u korist jedinica s BPP-a.
 
Da podsjetimo još i na Švicarsko-hrvatski program suradnje kojom je Hrvatskoj na raspolaganju više od 326 milijuna kuna, od kojih je upravo zalaganjem ministra Grčića i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije znatan dio namijenjen upravo razvoju Gorskog kotara.   
 
Nadalje, vezano za mjere za osnaživanje proračuna jedinica lokalne samouprave (JLS) s brdsko-planinskih područja koje je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavio gradonačelnicima i načelnicima s tih područja na sastanku,  održanom 14. srpnja 2015. godine u Zagrebu, izvršeno je sljedeće:

Mjera: Preraspodjela prihoda od poreza na dohodak za lokalne jedinice s brdsko-planinskih područja razvrstane u 3. I 4. Skupinu prema indeksu razvijenosti

Sukladno predstavljenom na sastanku izvršene su izmjene u članku 45. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 100/15) kojim je povećan udjel JLS-a s BPP u prihodima od poreza na dohodak s dosadašnjih 60% na 70,5% te se dodatnih 10 % udjela u prihodima od poreza na dohodak izdvaja za financiranje kapitalnih projekata  na tim područjima.
Izmjene stupaju na snagu 01. siječnja 2016.

Mjera: Pomoć u održavanju nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima

Vlada Republike Hrvatske uputila je krajem ljeta u proceduru donošenja prema Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama kojim je, između ostalog, predložen novi članak kojim se utvrđuje obveza financiranja zimske službe za nerazvrstane ceste na brdsko-planinskim područjima. Prijedlog zakona je uvršten na dnevni red zadnje sjednice Hrvatskog sabora, no zbog ranijeg raspuštanja Hrvatskog sabora isti nije  raspravljen niti donesen prije raspuštanje Sabora.  

Predložena dopuna članka 108.a glasi:
„Financiranje zimske službe za nerazvrstane ceste na brdsko-planinskim područjima
108.a
(1) Dio troškova zimske službe za nerazvrstane ceste na području jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja financira se iz dijela naknade za  naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta, koja se sukladno članku 91. stavku 2. podstavku 2. ovoga Zakona uplaćuje iz državnog proračuna na račun Hrvatskih cesta d.o.o.
 (2) Financiranje zimske službe iz stavka 1. ovoga članka uređuje se ugovorom koji sklapaju Hrvatske ceste d.o.o. i jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja.
(3) Postupak utvrđivanja troškova, ukupni iznos koji će se financirati iz naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta iz stavka 1. ovoga članka, sadržaj ugovora između Hrvatskih cesta d.o.o. i jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja, način uplate sredstava i nadzor korištenja sredstava propisuje ministar u suglasnosti s ministrom nadležnim za regionalni razvoj.“

Mjera:  povećanje udjela u šumskom doprinosu

Izrađen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kojim je predložena izmjena članka 65. Izmjena se odnosi na povećanje šumskog doprinosa koji plaćaju pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma na brdsko-planinskim područjima za 2% (s 5% na 7%).  Prijedlog zakona je prošao  postupak očitovanja svih relevantnih tijela državne uprave. Međutim, nije stigao u proceduru Vlade Republike Hrvatske prije raspuštanja Hrvatskog sabora.

Predložena izmjena članka 65. stavka 1. Zakona o šumama glasi:
 
„(1) Pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma (drvni sortimenti) plaćaju šumski doprinos na potpomognutim područjima u visini od 5%  od prodajne cijene proizvoda na panju, a u brdsko-planinskim područjima u visini 7% od prodajne cijene proizvoda na panju.“
  
Mjera: Tekuće pomoći iz državnog proračuna JLS-ima s BPP-a

Na svojoj zadnjoj sjednici Hrvatski sabor je donio Odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna RH u prvom tromjesečju 2016. U točki 7. prijedloga navedene Odluke (dostupna na web stranici Hrvatskog sabora) stoji da će se u razdoblju privremenog financiranja jedinicama lokalne i područne samouprave isplaćivati pomoć iz razdjela 025 – MINISTARSTVO FINANCIJA kao akontacija, a do visine 1/4 pomoći koje su u Državnom proračunu RH za 2015. godinu, u razdjelu  025 – MINISTARSTVO FINANCIJA planirane za JLPS.  

Kriteriji, osnovica i konačni iznos tekuće pomoći iz državnog proračuna JLS-ima s BPP-a razvrstanim u 3. i 4. skupinu prema indeksu razvijenosti u iznosu od minimalno 40 milijuna kuna na godišnjoj osnovi utvrdit će se u cjelovitom Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu i Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2016. godinu.
 
Dakle, ključne mjere su donesene u Saboru, a preostale mjere su potpuno spremne i nalaze se u proceduri koju je moguće dovršiti do početka 2016. A jedini preduvjet je konstituiranje novog saziva Sabora i Vlade što će se u ovim rokovima po svemu sudeći i dogoditi.
 

Pisane vijesti