Jačanje uloge regionalnih razvojnih agencija

Slika /arhiva/SLIKE/Safu_28_10_2013_3.jpg

Cilj novog Zakona o regionalnom razvoju je dodatno afirmirati regionalne koordinatore kao centre stručnosti i znanja koji će imati jednu od ključnih uloga u pripremi projektne dokumentacije, strateškom planiranju i servisiranju većeg broja aktera regionalnoga razvoja na terenu. Na taj način otvara se mogućnost dodatnog jačanja kapaciteta regionalnih koordinatora, te se osigurava da je kriterij stručnosti prioritetan za zapošljavanje u njima.
 

Jačanje uloge regionalnih koordinatora jedna je od glavnih novina Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojeg su Jakša Puljiz i Venko Ćurlin, zamjenik i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili čelnicima regionalnih razvojnih agencija i relevantnih stručnih službi. Sastanak je održan  u ponedjeljak, 28. listopada 2013. godine u prostorijama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja novog Zakona o regionalnom razvoju.
 

Novim zakonskim rješenjima konačno se uvodi pravedniji sustav kategorizacije potpomognutih područja na temelju indeksa razvijenosti, a predlaže se i čitav niz izmjena koje će odrediti budući institucionalni okvir za provedbu regionalne politike.
 

Vlasnička struktura regionalnih razvojnih agencija trebala bi odražavati novi pristup politici regionalnoga razvoja koja počiva na suradnji i partnerstvu ključnih aktera razvoja. Na taj način bi se osiguralo da one, kao regionalni koordinatori, postanu centri izvrsnosti koji će biti čvorišta u mreži aktera razvoja i pri tom zadovoljavati interese svih lokalnih i regionalnih jedinica u kojima te agencije djeluju.

Zbog toga je predviđeno da jedinica područne (regionalne) samouprave ima najmanje 40 posto udjela u vlasništvu regionalnog koordinatora, a da isti postotak udjela u vlasništvu imaju i veliki gradovi odnosno gradovi sjedišta županije s područja županije.

Također, odustaje se od dosadašnje prakse da upravna tijela jedinica područne samouprave mogu obavljati ulogu regionalnog koordinatora, što je bio slučaj do sad jer se na taj način regionalnog koordinatora činilo isključivo ovisnim samo o jednom akteru na području županije, to jest o samoj županiji.


Galerija:

 


Pisane vijesti