Iz IPA/EU projekta u Vukovaru gradnja sustava vodoopskrbe

Pripreme za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Vukovara, vrijednog 48,3 milijuna eura, u završnoj su fazi, o čemu su danas u vukovarskoj Gradskoj vijećnici razgovarali predstavnici grada sa stručnjacima Hrvatskih voda. Gradnja bi trebala početi iduće godine.

Riječ je o IPA/EU projektu i jednom od većih projekata tog tipa u Hrvatskoj, kroz kojeg će se idućih godina u Vukovara izgraditi, dograditi i rekonstruirati kanalizacija, izgraditi uređaj za pročišćavane otpadnih voda na obali Dunava, te rekonstruirati vodovodna mreža čime će se vukovarski standard u vodoopskrbi i odvodnji podići na europsku razinu, istaknuo je generalni direktor „Hrvatskih voda“ Ivica Plišić.

Direktorica vukovarskog „Vodovoda“, Milica Zebec, navela je glavne elemente projekta, kojim će u gradu Vukovaru biti sanirano i rekonstruirano 28 kilometara sustava odvodnje, izgrađeno 66 kilometara kanalizacijske mreže u Vukovaru te naseljima Borovo i Bogdanovci, izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, sanirano 10,6 kilometara vodoopskrbne mreže u Vukovaru i naseljima Bogdanovci i Petrovci te zamijenjena hidrotehnička oprema u Svinjarevcima.

Također rekonstruirat će se 10 kilometara magistralnog cjevovoda u gradu Vukovaru, izgraditi 7 kilometara spojnih cjevovoda između Bobote i Pačetina kao i raskrižja Trpinjske ceste i Vere te izgraditi vodosprema kapaciteta 2.800 kubika.

„Ovom velikom investicijom svakako ćemo smanjiti i gubitke na vodi koji sada iznose oko 35 posto te poboljšati kvalitetu života u gradu Vukovaru i mjestima koja se oslanjaju na naš vodoopskrbni sustav“, rekla je Zebec.

Naglasila je da je s tehničke strane ovaj projekt već odobren od strane EU, no slijedi i daljnja procedura.

U konačnici od 48,3 milijuna eura vrijednog projekta osiguralo bi se 70,62 posto bespovratnih EU sredstava, a ostalih 29,38 posto novca bila bi nacionalna sredstva koja bi zajednički osigurala država, „Hrvatske vode“ i vukovarski „Vodovod“.

Realizacija ovog projekta započinje 2014. godine, a prema riječima direktorice vukovarskog „Vodovoda“ Milice Zebec, sva EU sredstva trebala bi biti povučena do 2017. godine kada bi i cijeli projekt bio u potpunosti realiziran.

(Hina)

 


Vijesti iz medija