Isporučena 6. brza brodica za Hitnu pomorsku medicinsku službu

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Brze brodice Supetar_3.jpg

Projekt uspostave Hitne pomorske medicinske službe sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a na primopredaji ove brodice sudjelovala je i državna tajnica Zrinka Raguž.

Ovim se projektom povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb. Hitna pomorska medicinska služba uključuje ukupno 6 brodica s potrebnom opremom, a koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa. 
Današnjom primopredajom 6. brodice u Supetru završena je provedba ovog projekta.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je u posljednjih 8 mjeseci, koliko brodice plove, spašen 31 život, i to u najtežim vremenskim uvjetima kada ni helikopterska služba nije mogla intervenirati.
Osim 6 brodica nabavljenih ovih projektom, ministar Beroš najavio je i nabavu novih 5 za područja Splita, Pule, Senja, te otoka Hvara i Korčule.
"S brzim brodicama uspostavljena je sveobuhvatna hitna pomorska medicinska služba, a kad tome pridodamo kopnenu hitnu medicinsku službu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe, naši građani i posjetitelji dobit će cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj", kazao je ministar Beroš.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da brza brodica bez posade može prevesti 9 osoba uz mogućnost dodatnog smještaja još dvije osobe na nosilima. Također, omogućena je asistencija helikopteru i podizanje nosila s palube.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako će sada svaki stanovnik Brača, koji treba liječničku intervenciju, moći biti prebačen u Split unutar zlatnog sata.

Brze brodice dugačke su 15 metara, grade se u šibenskom brodogradilištu Iskra, a zajedno s opremom nalaze se u stacionarnim lukama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Supetar i Dubrovnik.
Biokemijski analizatori krvi raspoređeni su u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu - Mali Lošinj, Cres, Rab, Preko, Šolta, Supetar, Jelsa, Mljet, Blato, Korčula, Vis i Lastovo.

Pisane vijesti