Hrvatska spremnija za korištenje novca iz europskih fondova

(Glas Istre/B. Podgornik)



Hrvatsku u nekim stvarima možemo smatrati pravom članicom Unije, jer joj je već ukinut nadzor nad procesom javne nabave i ugovaranjem projekata koji se tiču prometa, konkurentnosti i zaštite okoliša, rekao je Johannes Hahn

Hrvatska je znatno napredovala u pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz europskih fondova, ocijenio je  jučer Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku, nakon sastanak s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i ministrima. Hahn je u Zagrebu došao provjeriti koliko je Hrvatska spremna za povlačenje novca iz europskih fondova, u kojima će od 2014. do 2020. Imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura.

Hrvatsku u nekim stvarima možemo smatrati članicom Unije, jer joj je već ukinut nadzor nad procesom javne nabave i ugovaranjem projekata koji se tiču prometa, konkurentnosti i zaštite okoliša, rekao je Hahn na konferenciji za novinare. Grčić je zahvalio na povjerenju, jer to znači da je „Hrvatska ovladala procedurama“. No, Hahn je Vladi preporučio da zaposli više ljudi kvalificiranih za povlačenje novca iz europskih fondova, jer su mnogi, koje je dosad osposobila, otišli raditi na slične, bolje plaćene poslove u privatnim konzultantskim tvrtkama, što je potvrdio i Grčić. Vlada upravo priprema projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna koji će se u Hrvatskoj financirati novcem iz europskih fondova. Riječ je o obnovi dvaju europskih željezničkih koridora: pruge od Rijeke do granice s Mađarskom te one od Zagreba do granice sa Srbijom. Europski novac uložit će se i u desetak regionalnih odlagališta otpada, u nekoliko desetaka projekata vodoopskrbe i odvodnje, te u brojne projekte u malom i srednjem poduzetništvu, izjavio je Grčić, napominjući da su ti projekti u različitim fazama.

Naša država ove će godine iz europskih fondova povući oko 250 milijuna eura, što je već uključeno u proračun za 2013. Do kraja ove godine napravit ćemo projekte za 2014., a u sljedećih godinu i pol očekujemo završetak projekata vrijednih oko 4 milijarde kuna, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja.
 

__________________________________________________________________________________________________________
 

Hahna primio predsjednik Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannesa Hahna koji mu je predstavio prijedlog Europske komisije o izazovima s kojima bi se RH trebala suočiti u provedbi strukturalnih i kohezijskih fondova u novom proračunskom razdoblju 2014.-2020. Zahvalivši na prijedlozima vezanim za raspodjelu sredstava iz europskih fondova tijekom prvih sedam godina članstva RH u EU. Predsjednik  Josipović je istaknuo važnost što bolje pripremljenosti Hrvatske za pripremu i provedbu projekata te za povlačenje sredstava iz fondova, priopćio je Josipovićev ured.

Također, bilo je riječi o važnoj ulozi hrvatske u stabilizaciji regije te o mogućnostima još šire suradnje u prekograničnim programima sa susjednim zemljama nakon ulaska u EU. Hahn se u Zagrebu sastao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.



Vijesti iz medija