Hrvatska spremna za samostalno upravljanje procesima javne nabave financirane iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/eu-zastave-132.jpg

Ukidanje ex-ante kontrola javnih nabava koje se financiraju iz europskih fondova, a što je objavio Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku za vrijeme ovotjednog posjeta Hrvatskoj, rezultat je ocjene da je hrvatski sustav upravljanja i kontrola sposoban samostalno provoditi postupke nabave i ugovaranja u skladu s EU pravilima. Odobrenje se odnosi na IPA Komponentu I Pomoć u tranziciji i jačanje institucija, Komponentu II Prekogranična suradnja i Komponentu III Regionalni razvoj. Odobrenje za IPA komponentu IV Razvoj ljudskih potencijala očekuje se uskoro.

Prijenosom odgovornosti za natječajne procedure i ugovaranja, prema regulativama Europske unije, hrvatskim institucijama se daje priznanje za dosadašnji kvalitetan rad i ukazuje na činjenicu da je sustav spreman za daljnje samostalno upravljanje procesima javne nabave financirane iz europskih fondova.

Taj sustav je razvijan od 2006. godine kada je Hrvatska počela koristiti prva sredstva pretpristupne pomoći. Sustav provedbe navedenih IPA Komponenti dobio je dozvolu za rad u 2008. ali uz prethodne kontrole Europske komisije odnosno Delegacije EU u Zagrebu. Kontrole su obuhvaćale prethodnu kontrolu i odobravanje svake faze natječajnog postupka - sadržaj natječajne dokumentacije, imenovanje članova povjerenstva za ocjenu ponuda, objavu natječaja, izvješća o ocjeni ponuda, sadržaja ugovora i dodatke ugovorima. U 2009. godini postavljena su mjerila koja hrvatske institucije moraju ispuniti za dobivanje dozvole za rad bez prethodne kontrole. Mjerila su obuhvaćala administrativno jačanje institucija (dodatnim zapošljavanjem i kontinuiranom edukacijom), uspostavljanje adekvatnog sustava izvještavanja o nepravilnostima i postupanja po istima, zadovoljavajuću provedbu IPA programa, pravovremeno ugovaranje u skladu s postavljenim rokovima iz planovima nabave te kvalitetno pripremljenu natječajnu dokumentaciju kako bi se postotak odbijenica dokumentacije od strane Delegacije EU postupno smanjivao. O napretku o ispunjenju mjerila Europsku komisiju, kroz tromjesečna je izvješća, izvješćivalo Ministarstvo financija i Nacionalni dužnosnik za ovjeravanje, koji je nadležan za ukupno financijsko upravljanje IPA programom i za učinkovit rad sustava. U prvoj polovici 2012. ispunjena su mjerila, a Nacionalni dužnosnik za ovjeravanje poslao je EK zahtjev za dobivanje dozvole za rad u sustavu bez prethodne kontrole, koji je EK prihvatila u siječnju odnosno veljači 2013.godine.

Dozvola za rad bez prethodnih kontrola predstavlja značajan korak prema ispunjavanju preduvjeta za nastavak korištenja EU sredstava nakon 1. srpnja 2013.

Za IPA Komponentu I dozvola je preduvjet za korištenje sredstva iz Prijelaznog instrumenta (Transitionfacility), a za IPA komponentu III preduvjet za brže dobivanje sljedeće dozvole za rad -za kohezijski i strukturne fondove u drugoj polovici 2013. godine, koja je izuzetno važna s obzirom na raspoloživa sredstva u iznosu 449 milijuna eura i razdoblje korištenja sredstava do 2016. godine.
 
 

 


Pisane vijesti