Grčić: ''''U 2014. očekujem investicijski boom''

(Privredni.hr)

Ljubo Jurčić ekonomski je analitičar godine, prema anketi koju je Privredni vjesnik proveo među 408 hrvatskih tvrtki. Jurčić je tako po treći put zaredom primio nagradu ''Gorazd Nikić'', što znači da sljedeće godine neće biti u konkurenciji.

Nagradu mu je uručio Predsjednikov savjetnik za gospodarstvo Boris Cota, koji je izrazio blagi optimizam kad je riječ o gospodarskom rastu u sljedećoj godini.

Slična su i predviđanja potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji najvećim problemom smatra rašireni pesimizam među građanima.

'U kratkom roku gospodarski je oporavak moguć ako se održi razina javnih ulaganja, iako to', priznaje Grčić, 'nije izlaz iz krize. Stoga će Vlada raditi na jačanju investicijske klime za privatne investitore, posebno kroz fleksibilizaciju tržišta rada'.

To konkretno znači, objasnio je Grčić, da će se smanjivati troškovi otkaza i otpremnina, kako bi se rasteretilo tvrtke, a teret zbrinjavanja radnika tijekom nezaposlenosti preuzet će država. Zakonska rješenja već su pripremljena, a o njima se upravo razgovara sa socijalnim partnerima, dodao je potpredsjednik Vlade.

Faktor optimizma za iduću godinu Grčić vidi i u korištenju EU fondova, iz kojih Vlada namjerava povući najmanje 2,2 milijarde kuna, 400 milijuna više nego ove godine.

Stoga u 2014. i 2015. Grčić predviđa investicijski boom i ulaganje stotina milijuna eura u željeznicu, odlagališta otpada i vodoopskrbu. Najavio je i nastavak restrukturiranja javnih poduzeća, u što će biti uključene i strukovne i gospodarske udruge, te novi Zakon o strateškim investicijama, kojim će velike investicije dobiti prioritet i na sudovima.


Vijesti iz medija