Grčić oprezan optimist u vezi rasta industrijske proizvodnje

(Hina)


ZAGREB, 13. ožujka 2014. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je danas da vijest o rastu industrijske proizvodnje u siječnju budi optimizam, iako treba voditi računa o tome da su baze na temelju kojih se ona mjeri bile relativno niske tijekom prethodnih godina.

"Stoga trebamo bit jako oprezni, ali veseli da paralelno s rastom industrijske proizvodnje raste izvoz", rekao je Grčić odgovarajući na novinarska pitanja nakon obilaska Centra oblasne kontrole zračnog prometa.

Grčić podcrtava da industrijska proizvodnja raste u izvoznim sektorima te da oporavak u Europi daje određene rezultate i na stanje u Hrvatskoj.

Hrvatska je u siječnju prema podacima Eurostata ostvarila rast desezonirane industrijske proizvodnje za 5,4 posto na mjesečnoj razini, nakon 2,7-postotnog pada u prosincu lani.

To je najveći skok sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije.

Na pitanje koliko je prijavljenih projekata na temelju Zakona o strateškim investicijskim projektima, Grčić kaže da je takvih 16, a tri su riješena odnosno donesena je odluka o njihovu uvrštenju na listu strateških. To su LNG terminal, Zagrebačka obala u Luci Rijeka i Plomin C. Ukupno su ti projekti vrijedni između 1,5 i dvije milijarde eura, kaže Grčić.

 

 


Vijesti iz medija