Grčić: ograničenja zapošljavanja očekivana zbog recesije u Europi

ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ocijenio je danas kako su ograničenja zapošljavanja hrvatskih radnika, koje je do sada uvelo 11 zemalja članica EU, očekivana s obzirom na recesiju u Europi, zbog koje te zemlje štite svoje tržište.

Odgovarajući na upit novinara da komentira sve veći broj zemalja koje su uvele to ograničenje nakon predstavljanja prvih dvaju projekata za koje je odobreno financiranje iz EU fondova, Grčić je kazao da to nije ništa neočekivano s obzirom da je duboka recesija u Europi.

Europa u prvom kvartalu pokazuje gospodarski pad, koji će za cijelu godinu biti 0,7 posto, tako da zemlje jednostavno imaju svoj obrambeni mehanizam, kazao je Grčić.

Dodao je kako nezaposlenost raste u tim zemljama te da je sasvim logično da one na neki način štite svoje tržište dok mogu, odnosno dok ne dođe do potpune liberalizacije i prema Hrvatskoj kao novoj članici.

Svi se nadamo da bi preokret u Europi u idućih par godina mogao značiti i preokret u Hrvatskoj, što bi doprinijelo da i mi lakše napravimo ono što svi želimo, a to je gospodarski oporavak, rast i iznad svega novo zapošljavanje, istaknuo je Grčić te dodao da će se i unutar EU možda naći onih koji bi htjeli raditi u Hrvatskoj.

"Naravno, konkurencija generalno na tržištu Hrvatske će se povećati kako u obrtništvu, malom poduzetništvu, tako vjerojatno i u nekim drugim segmentima gospodarske djelatnosti. Mi moramo shvatiti da smo od ponedjeljka dio tog jedinstvenog tržišta, da se granice otvaraju i da će se, nakon što isteknu ta prijelazna razdoblja u reguliranju odnosa na tržištu rada Hrvatske i EU, dinamika na tržištu rada bitno pojačati, a onda će biti 'no limits'", zaključio je Grčić.

 

 


Vijesti iz medija