Do kraja 2013. natječaji za sredstva iz operativnog programa "Regionalna konkuretnost"

ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Na konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.", održanoj danas u Zagrebu, predstavljena su tri javna poziva za bespovratnu pomoć koji će u sklopu tog programa biti objavljeni do kraja ove godine za projekte poslovne infrastrukture, jačanja konkurentnosti poduzetništva i jačanje inovativnosti.

U sedam godina provedbe tog operativnog programa iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske unije Hrvatskoj je dodijeljeno gotovo 82 milijuna eura, a samo za posljednjih šest mjeseci njegove provedbe Hrvatskoj je dodijeljeno dodatnih 108,4 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknuo je na konferenciji za novinare nakon sjednice potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Članovima Nadzornog odbora danas su predstavljeni natječaji koji će biti objavljeni do kraja ove godine, pri čemu su izdvojene tri sheme bespovratne pomoći, ukupne vrijednosti gotovo sto milijuna eura.

Tako je predviđeno financiranje projekata lokalne uprave i samouprave, njihovih razvojnih agencija ili komora za unapređenja poslovne infrastrukture, u ukupnom iznosu od 26,5 milijuna eura. Mali i srednji poduzetnici se pak mogu javiti na javne pozive za ukupno 60 milijuna kuna bespovratne pomoći za jačanje njihove konkurentnosti, dok visokoobrazovne institucije i istraživačke organizacije mogu konkurirati za oko 13 milijuna eura pomoći projektima jačanja kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije.

Do ulaska Hrvatske u EU ta su sredstva mogli koristiti samo subjekti iz najnerazvijenijih dijelova Hrvatske, a sada se to pravo širi na cijelu zemlju i na sve gospodarske sektore, kazao je Grčić.

Dodao je da su prerađivačka industrija i turizam prioritetni sektori za ova sredstva i da je tim sektorima ovo prilika da, uz sredstva EU-a, ojačaju onaj segment svog poslovanja koji najviše izravno utječe na njihovu konkurentnost.

 

 


Vijesti iz medija