Grčić: Novca sada imamo, ali ulagači nam još ne vjeruju

(Jutarnji list, Viktor Vresnik)

Unatoč početnim grubim rezovima životnog standarda, u Hrvatskoj danas problem nije nedostatak novca, nego pesimizam ulagača i izgubljeno povjerenje građana.

Vlada je dosad donijela niz gospodarskih mjera usmjerenih prije svega na racionalno trošenje novca iz proračuna i na usklađivanje cijena energenata s cijenama na međunarodnom tržištu. Zbog većeg PDV-a, ali i zbog bolje naplate poreza, proračun se u međuvremenu puni brže od očekivanja i proračunski deficit je manji od planiranoga. Sve su te mjere, međutim, usmjerene na saniranje državnih financija.


Buđenje privatnika

Ono što nas sve stvarno zanima je kada Vlada namjerava povući prve prave poteze koji bi bili usmjereni prema reanimaciji privatnog sektora. U prijevodu to znači i provođenje nužnih izmjena u Zakonu o radu, ukidanje procedura koje usporavaju pokretanje biznisa, smanjivanje cijene osnivanja tvrtke, ubrzavanje sudskih postupaka u slučaju prisilne naplate dospjelih dugova... Dakle - nije sve samo u državnoj štednji i porezima, postoji niz mehanizama koji su zahrđali i zbog kojih gospodarstvo stagnira.

Odgovori na ta pitanja, koje smo dosad dobili iz operativnog vrha državne politike, ističu se škrtošću. Dijelom razumljivo jer se u početku moralo povući i nekoliko poteza koji će se, u Vladi se nadaju kratkoročno, negativno odraziti na životni standard mnogih građana.


Vraćanje optimizma

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja, zato je jučer u kratkom telefonskom razgovoru iz Splita više puta istaknuo važnost povrata povjerenja i optimizma među poduzetnicima za proces oživljavanja privatnog sektora.

- Ljudi su razočarani višegodišnjim nizanjem obećanja iza kojih su slijedili neuspjesi, nije mi teško shvatiti njihov pesimizam i zabrinutost - rekao nam je Grčić.

U paketima loših vijesti teško je prepoznati dobre namjere. Tako se, kaže Grčić, vrlo brzo zaboravilo da je Vlada odmah na početku mandata smanjila dio doprinosa i zarezala prilično duboko u parafiskalna davanja. Time je, kaže Grčić, oslobođen značajan novac za nove investicije, a to je bio samo prvi u nizu planiranih poticaja privatnom sektoru. Teško je, međutim, vidjeti veliku sliku kada je ritam loših vijesti mnogo brži od prvih vidljivih pozitivnih učinaka Vladinih poteza koje je nerealno očekivati prije jeseni, dodao je Grčić.

Na posljednjoj Vladinoj sjednici, održanoj prošlog petka, Grčić je predstavio program za 200 razvojnih projekata za male lokalne zajednice gdje bi privatni sektor, prema njegovu mišljenju, trebao naći veliki prostor za akciju. U kontekstu nabijenom povećanjima cijena struje i plina, razvojni planovi za regiju nisu se uspjeli izboriti za mjesto u javnosti. Riječ je o projektima koji se temelje na ugovoru s Europskom investicijskom bankom koji je potpisan još 2004. i čiji je rok bio završetak 2010., ali je zbog kašnjenja taj rok pomaknut na kraj ove godine.


Prilika za poduzetnike

- To su prije svega ulaganja u rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture, što znači vodoopskrbu, lokalne ceste, škole i dječje vrtiće i niz lokalnih poduzetnika dobit će priliku za posao – kaže Grčić.

Program se financira zajmom Europske investicijske banke, novcem iz proračuna – središnjeg, ali i proračuna jedinica lokalne i područne samouprave. Sve zajedno, riječ je o investicijskom slijedu teškom 3.68 milijardi kuna. Od tog novca 1.1 milijarda kuna (150 milijuna eura) je iz kredita EIB-a, iz državnog proračuna stiže 1.6 milijardi kuna, dok jedinice lokalne samouprave izdvajaju milijardu kuna.

Grčić je jasan – u Hrvatskoj novca ima, pogotovo nakon posljednjeg dogovora Hrvatske narodne banke i HBOR-a o 8 milijardi kuna teškom paketu namijenjenom kreditiranju poduzetništva uz povoljnu kamatu od 4 posto. Današnjoj Hrvatskoj mnogo je veći problem nedostatak optimizma i izgubljeno povjerenje građana.


Bez loših vijesti

- Pesimističko ozračje u značajnoj je mjeri odraz raspoloženja u cijeloj Europi, ali izgubljeno povjerenje u Vladu isključivo je naš problem i mi se moramo znati suočiti s time. Uspijemo li, a to zavisi isključivo o rezultatima naše politike za koje očekujem da će se pokazati krajem godine, vratit ćemo i optimizam, a time i povoljniju klimu za poduzetništvo – dodaje Grčić.

Dosadašnje Vladine poteze on gleda prije svega u tom kontekstu.

- To je bila priprema za gradnju novih temelja ekonomije. Više ne očekujem loše vijesti.



Vijesti iz medija