Grčić i Vinton predstavili projekt za dobivanje novca iz fondova EU

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj predstavili su danas u Karlovcu projekt „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“ , vrijedan 3.480.000 kuna.

Projekt će se provoditi sljedećih 15 mjeseci na području triju županija: Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj.

Ministarstvo snosi 67 posto ukupne vrijednosti projekta (2.320.000 kuna), a UNDP preostalih 33 posto (1.160.000 kuna).

Predstavljajući projekt potpredsjednik vlade Grčić je posebno istaknuo suradnju s UNDP-om.

Ovo je pilot projekt koji realiziramo zajedno s UNDP-om, koji ima golemo iskustvo rada na područjima posebne državne skrbi u provedbi već ranije uspostavljenih i kvalitetno odrađenih projekata u onim jedinicama lokalne samouprave, koje, nažalost, nemaju administrativni kapacitet da mogu sami kreirati i razvijati projekte, već im je potrebna jedna konzultantska pomoć, rekao je Grčić.

Zahvaljujući bogatom iskustvu UNDP-a, očekujemo značajan pomak u dinamici i broju projekata za slabije razvijenih područja Hrvatske, koji će biti financirani iz EU fondova, kazao je Grčić.

Louisa Vinton izrazila je zadovoljstvo partnerstvom s Ministarstvom kako bi manje razvijenim područjima u Hrvatskoj pomogli da iskoriste mogućnosti koje pružaju EU fondovi, tim prije što je UNDP već proveo u Hrvatskoj 400 pojedinačnih razvojnih projekata na područjima posebne državne skrbi.

Nakon što smo u tim županijama više od 10 godina i uložili blizu 50 milijuna eura, dobro razumijemo njihove potrebe i želje.

S nestrpljenjem čekamo nastavak tog posla u kontekstu članstva u EU, kad obilna sredstva postaju dostupna za rješavanje prioritetnih izazova i poboljšanje života ljudi, rekla je Vinton.

Konačni cilj projekta kazali su i Grčić i Vinton je da se nakon 15 mjeseci sastavi „katalog ideja za projekte koji bi se mogli financirati iz strukturnih i investicijskih fondova EU“.

Metodologija i standardizirani obrasci za projektne sažetke i projektne ideje će se dokumentirati te će se kasnije primijeniti i na druge dijelove Hrvatske.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Grčić je kazao da je optimističan u vezi s razvojem Hrvatske, jer nam slijedi novi investicijski ciklus i to temeljem najkvalitetnijih bespovratnih sredstava, zbog čega investicije neće utjecati na javni dug i neće biti proračunska omča oko vrata.

"Za projekte odvodnje i vodoopskrbe u Hrvatsku će se do sliti četiri milijarde eura, a kada tome dodamo i prometne projekte vidimo da će u Hrvatsku sliti sedam do osam milijardi eura besplatnog, bespovratnog novca, temeljem čega će mnoge firme u Hrvatskoj dobiti posao. Povećat će se kvaliteta života, povećat će se brzina vlakova, otvorit će se novi prometni pravci za srednju Europu, rekao je Grčić .


(Hina) 


Vijesti iz medija