Gotovo 349 milijuna eura za pomorstvo i ribarstvo do 2020. godine

Slika /slike/OP_Ribarstvo_Grcic_Jakovina_Humbs_1_12_2015.jpg

Idući tjedan bit će objavljeni prvi natječaji za sredstva iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, temeljem kojega Hrvatska na raspolaganju ima 348,8 milijuna eura, najavljeno je u utorak na svečanosti predstavljanja programa. 

Ukupna sredstva koje Hrvatska iz tog programa ima na raspolaganju u programskom razdoblju 2014. do 2020. iznose 348,8 milijuna eura, od čega je udio iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 252,6 milijuna eura.

Važno je pripremiti projekte, iskoristiti šansu koja nam se pruža i unaprijediti sektor ribarstva, kako u cilju održavanja izlova, tako i vezano uz uzgoj, koji je jako važan za ribare, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Po njegovim riječima, Operativni program je najvažniji strateški dokument za ribarski sektor.

Programom je obuhvaćeno više od 36 mjera i cjelokupni sektor ribarstva, od slatkovodnog i morskog uzgoja i ulova, ribarske infrastrukture pa do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu.

"Ova financijska sredstva će omogućiti rješavanje problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, odnosno problema ribarske infrastrukture, ulaganja i modernizacije uzgajališta te omogućavanje boljeg i ekonomičnijeg poslovanja ribara", istaknuo je Jakovina.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kaže kako je riječ o vrlo izdašnim sredstvima namijenjenim razvoju ribarstva, prije svega za obnovu ribljeg fonda.

I direktor Uprave za Mediteran i Crno more, Opće uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije Humbert Gambs je istaknuo kako će ova sredstva pomoći razvoju ribarskog sektora i priobalnih područja Hrvatske.

Operativni program, kako je rečeno na svečanosti, izrađen je za manje od godinu dana, rezultat je intenzivnog rada Ministarstva poljoprivrede i velike podrške sektora ribarstva, ribarske znanosti te vezanih institucija, a stručnu pomoć pružila je i EK.

Tekst i foto: Hina
 

Pisane vijesti