Gospodarski skup „Hrvatska u Europskoj uniji: nova članica - nove mogućnosti“

http://www.kroativ.at


Beč, 16. rujna 2013. godine - „Croatia in the European union: new Member - new opportunities“ („Hrvatska u Europskoj uniji: nova članica - nove mogućnosti“), naziv je gospodarskog skupa održanog danas u organizaciji Bečkog gospodarskog foruma i Hrvatskog veleposlanstva u Novomatic forumu u Beču.
 

Na skupu su uz brojne uzvanike iz političkog i gospodarskog života Republike Austrije sudjelovali i prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof.dr.sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Beču, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Anton Kovačev predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak, predstavnici Agrokora, Podravke, Atlantic Grupe i drugi hrvatski gospodarstvenici iz Hrvatske i Austrije.
 

Uvodna su izlaganja na skupu održali dr. Franz Wohlfahrt, počasni konzul Republike Hrvatske u Donjoj Austriji i predsjednik Uprave Novomatic-a, tvrtke koja je uz Bečki gospodarski forum i Hrvatsko veleposlanstvo suorganizator ovog skupa, dr. Johannes Hahn, europski povjerenik za regionalnu politiku, dr. Reinhold Lopatka, državni tajnik u Ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije i prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 

Hrvatska je važan trgovinski partner Republike Austrije
 

Skup je otvorio predsjednik Bečkog gospodarskog foruma (Vienna Economic Forum) i bivši austrijski vicekancelar dr. Erhard Busek. Dr. Busek se u svom pozdravnom govoru osvnuo na povijesni razvoj hrvatsko-austrijskih političkih i gospodarskih odnosa naglasivši važnost hrvatskog tržišta i Hrvatske kao zemlje gdje posluje više od 700 austrijskih tvrtki i u kojoj je Austrija najveći investitor. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvorena je perspektiva za još intenzivniju suradnju na svim poljima posebno na polju znanosti, ali i za pokretanje niza zajedničkih projekata u sklopu Dunavske strategije, zaključio je dr. Busek
 

Regije potencijal hrvatskog gospodarstva
 

Govoreći o europskim fondovima i potencijalima hrvatskog gospodarstva, dr. Johannes Hahn, europski povjerenik za regionalnu politiku, je istakao neiskorišteni potencijal hrvatskih regija i potrebu ciljanih investicija u hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska do 2020. godine može iz europskih fondova povući 8,5 milijardi eura. Potrebno je ciljano investiranje ovih sredstava s fokusom na gospodarstvo, inovacije i očuvanje okoliša. Oko devet tisuća mladih Hrvata svake godine napusti Hrvatsku. Europski je cilj brain circulation, a ne brain drain kao što je to sada slučaj u Hrvatskoj i nekim zemljama južne Europe, upozorio je na problem odlaska mladih iz Hrvatske povjerenik Hahn. Hrvatska je u proteklom razdoblju učinila puno po pitanju reformi gospodarstva i stvaranja povoljne investicijske klime, ali potrebni su dodatni napori u jačanju konkurentnosti na zajedničkom europskom tržištu. Hrvatski je uspjeh i europski uspjeh, rekao je povjerenik Hahn.

 

Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva
 

Govoreći o stanju u hrvatskom gospodarstvu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof.dr.sc. Branko Grčić je podsjetio da je nakon dugogodišnjih negativnih trendova hrvatsko gospodarstvo počelo pokazivati prve znakove oporavka. Tome svjedoči i indeks globalne konkurentnosti gdje se Hrvatska nakon pet godina pomakla na ljestvici za par mijesta, rekao je Grčić.
 

Imamo i već neke priznate pomake u osnivanju poduzeća i poštivanju trgovačkih ugovora i mi ćemo nastaviti na oživljvanju investicija i jačanju konkurentnosti. Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva je trajno opredijeljenje Vlade. Problemi s investicijama nastaju na lokalnoj razini gdje lokalna korumpirana birokracija koristi svoju moć i koči investicije. Ceh takve neodgovorene politike na lokalnoj razini plaća država. Sustav mora biti temeljen na zakonima, a zakoni se moraju provoditi onako kao su napisani. Jedino tako možemo postati čvrsta i organizirana država. Proces restrukturiranja unutarnjeg sektora traje.
 

Ceste smo uglavnom izgradilli, sada slijedi izgradnja i rekonstrukcija željeznice, posebno na europskom koridoru od Rijeke, kao i projekti zaštite okoliša i izgradnja odlagališta otpada. Očekuje nas investicijski boom i tu vidim priliku ne samo za hrvatske tvrtke već i za tvrtke iz Austrije, završio je svoje izlaganje prof.dr.sc. Branko Grčić.
 

Panel rasprave
 

Nakon uvodnih govora održana je panel rasprava u kojoj su uz austrijske gospodarstvenike i predstavnike austrijskih kompanija koje posluju i u Hrvatskoj sudjelovali i prof.dr.sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, koji je govorio o monetarnoj politici Republike Hrvatske, i Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Beču.
 

Pokretanje investicija je ključno za Hrvatsku
 

Istaknuvši da je hrvatski jezik 24. službeni jezik Europske unije, veleposlanik se Bakota nazočnima obratio na hrvatskom jeziku.
 

Mi moramo biti proaktivni i hrvatska će diplomacija pokušati organizirati što više ovakvih skupova gdje ćemo prikazati mogućnosti investicija u hrvatsko gospdarstvo, ali i motivirati hrvatske tvtrke za odlučniji nastup na europskom i austrijskom tržištu. To je uloga hrvatske diplomacije. Mi ćemo iskoristiti naše prijeteljske veze ovdje u Austriji da konkretiziramo neke stvari po pitanju gospodarstva. S Austrijom smo u zadnje vrijeme uspjeli ojačati regionalnu i srednjoeuropsku suradnju na najvišim razinama. Tri premijera Austrije, Hrvatske i Slovanije susreli su se u kolovozu i očakujemo da će se sljedeće godine susresti i tri predsjednika ili u Austriji ili u Hrvatskoj. Jako nam je bitno da vidimo na koji način možemo zajednički koordinirati naše politike i naše interese mađu 28 članica Europske unije. Tu vidim veliki potencijal i mogućnost za zajedničke projekte Austrije i Hrvatske, ali i drugih zemlja Srednje Europe u sklopu Dunavske strategije. Na polju energetike, prometa i turizma možemo puno toga postići s našim prijateljima Austrijanicima i zajednički zastupati naše interese i u Bruxellesu. Velike mogućnosti za suradnju vidim i s austrijskim pokrajinama i to je velika prilika za hrvatske gospodarstvenike.
 

Pokretanje investicija ključno je za Hrvatsku i sve ono što Vlada radi; novi zakon o strateškim investicijama, reforme u pravosuđu i naše pozicioniranje u Bruxellesu, omogućiti će rast investicija u hrvatsko gospodarstvo. Uvjeren sam da ćemo i s nizom projekata koje radi Hrvatsko veleposlanstvo u Beču napraviti još jedan korak naprijed, naglasio je veleposlanik Bakota.
 

Iskorak na europsko tržište
 

Osim sudjelovanja u panel raspravama o investicijskoj klimi i mogućnostima ulaganja u Hrvatskoj, nazočni su hrvatski gospodarstvenici imali priliku u izravnim kontaktima s predstavnicima vodećih austrijskih tvrtki ostvariti kontakte i dogovoriti poslovni iskorak na austrijsko i europsko tržište gdje je hrvatskim tvrtkama i mjesto.
 

 


Vijesti iz medija