Branko Grčić na Bečkom ekonomskom forumu pozvao austrijske investitore da ulažu u Hrvatskoj

Slika /arhiva/SLIKE/VEF_Croatia_1.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je u Beču, na Bečkom ekonomskom forumu pod naslovom "Hrvatska u EU: nova članica - nove mogućnosti", pozvao austrijske investitore da ulažu u Hrvatskoj te naglasio da će država poduprijeti investitore u realizaciji velikih gospodarskih i infrastrukturnih projekata.

Poruka sa skupa je poziv svim austrijskim investitorima da ulažu u Hrvatskoj, kazao je u izjavi za Hinu Grčić.

Istaknuo je kako se situacija u Hrvatskoj polako, ali sigurno mijenja u pozitivnom smislu. Hrvatska Vlada je kao ključni prioritet postavila jačanje poslovne klime i uklanjanje barijera konkretnim investicijskim projektima, kazao je Grčić pred oko stotinu predstavnika političkog, gopodarskog i kulturnog života Austrije i Hrvatske na skupu koji se održava u prostoru Novomatic foruma.

Cilj je vratiti investicije na putanju rasta, što je ključni uvjet oporavka gospodarstva i novog zapošljavanja, rekao je Grčić dodajući kako se tu očekuje potpora i austrijskih investitora.

Podsjetio je pritom da su austrijski investitori do sada u Hrvatsku uložili nešto više od sedam milijardi eura te su tako prvi na ljestvici stranih investitora u Hrvatskoj.

Grčić je posebno istaknuo i mogućnosti korištenja strukturnih fondova EU te očekuje da će u idućih nekoliko godina kroz ulaganja u infrastrukturu započeti novi investicijski val i oporavak građevinskog i za to vezanih sektora industrije.

Kao područja u koja se očekuju veća ulaganja spomenuo je razvoj željeznice, vodoopskrbe i sustave odvodnje, sustave odlaganja otpada, kao i ulaganja u istraživanje i razvoj te jačanje ljudskih resursa.

Poseban doprinos očekuje se kroz ulaganja u poduzetništvo i jačanje konkurentnosti gospodarstava.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Grčić na marginama gospodarskog foruma imao je i niz bilateralnih susreta primjerice s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o pripremljenosti Hrvatske za korištenje strukturnih fondova EU, kao i s nekoliko austrijskih gospodarstvenika koji su prezentirali trendove poslovanja i buduće mogućnosti ulaganja u Hrvatsku.

U svom obraćanju skupu europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn naglasio je da je Hrvatska na sigurnom putu da se čvrsto integrira u europsko tržište i da pametno i korisno iskoristi europske fondove.

Pritom je spomenuo i neke trenutno aktualne političke teme u Hrvatskoj, kao što je "lex Perković", apelirajući da se prevladaju u što kraćem roku, rekavši kako se ne može dogoditi situacija da zbog tog slučaja bude ugroženo korištenje financijskih sredstava iz europskih fondova.

Sudionicima skupa obratio se i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je uz ostalo kazao kako je oporavak u Hrvatskoj odgođen zbog kontinuiranog pada domaće potražnje te kako se u zadnje vrijeme zamjećuje poboljšanje indeksa pouzdanja potrošača, ali se to još nije prenijelo u značajniji rast domaće potrošnje, kao ni u rast potražnje za kreditima.

Ocijenio je da je, u usporedbi s ostalim zemljama EU, hrvatski bankarski sustav najstabilniji s prosječnom stopom adekvatnosti kapitala od gotovo 21 posto.

Skup, pod nazivom "Hrvatska u EU: nova članica - nove mogućnosti" organiziraju Bečki ekonomski forum i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, a suorganizator je Novomatic - skupina tvrtki.


Hina




Galerija:

 


Pisane vijesti