Gospodarski razvoj hrvatskih gradova kroz ITU mehanizam

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Gospodarski razvoj gradova_25_10_2016/Gospodarski razvoj gradova_25_10_2016_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatska i Slovenija u Zagrebu organizirali radionicu na temu integriranih teritorijalnih ulaganja

U organizaciji Grada Zagreba i slovenskih partnera, u Kući Europe u Zagrebu se 25. i 26. listopada održava TAIEX-REGIO radionica na temu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Kako će se u urbanim područjima sedam hrvatskih gradova provoditi ulaganja kroz ITU mehanizam, ova radionica predstavlja izvrsnu priliku za hrvatsku i slovensku stranu da se uz pomoć stručnjaka iz Europske komisije što bolje pripreme za nadolazeća ulaganja.

Sredinom listopada uručene su Odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma predstavnicima sedam odabranih gradova - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula, kojima je na raspolaganju 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja.

Dvodnevna radionica o integriranim teritorijalnim ulaganjima omogućit će hrvatskoj i slovenskoj strani razmjenu do sada stečenih iskustava, kao i priliku da uče na primjerima drugih zemalja preko njihovih predstavnika i brojnih stručnjaka iz Europske komisije. Sudionici radionice dobit će mogućnost i za raspravu o prednostima i nedostacima u procesima te će imati priliku da pronađu nova rješenja ili nadograde postojeća kroz aktivno sudjelovanje u raspravama o različitim komponentama od vitalnog značaja za uspješnu provedbu ITU mehanizma.

Svečanom otvorenju radionice prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

„Ovih sedam gradova zadovoljilo je sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja kroz ITU mehanizam. Vjerujem da će kvalitetno upotrijebiti sredstva koja su im na raspolaganju i osigurati gospodarski i društveni razvoj u svojim sredinama“, izjavila je ministrica Žalac.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Republici Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Pisane vijesti