Europska komisija objavila: Hrvatskoj 9,89 milijardi eura za regionalni razvoj i Kohezijsku politiku

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/EU, regionalni razvoj, EU fondovi/mrrfeu01.jpg

Europska komisija danas je objavila prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje nakon 2020. godine.

Sukladno najavama, BDP po glavi stanovnika ostao je glavni kriterij za dodjelu sredstava Kohezijske politike te je Republici Hrvatskoj za razdoblje 2021.-2027. dodijeljeno 9.89 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 8,6% izraženo u tekućim cijenama u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014.-2020. Kada gledamo u stalnim cijenama, Republika Hrvatska bi u idućem proračunskom razdoblju EU 2021. – 2027. ipak ostvarila smanjenje alokacije u iznosu oko 5,5%. Početno najavljeni veliki rezovi za Kohezijsku politiku ipak se nisu u velikoj mjeri odrazili na alokaciju sredstava za Hrvatsku.

 Sveukupno realno smanjenje alokacije za Kohezijsku politiku EU za razdoblje 2021. – 2027. potrebno je gledati u kontekstu Brexita te brojnih novih sigurnosnih i političkih izazova poput masovnih migracija, priljeva izbjeglica kao i globalizacijskih tokova koji su očekivano utjecali na strukturu EU proračuna. Iako je došlo do realnog smanjenja alokacije za većinu zemalja članica, podržavamo daljnje napore za očuvanje važnosti Kohezijske politike u kontekstu smanjivanja razvojnih nejednakosti regija Europske unije i što manje smanjenje ukupnog proračuna za Kohezijsku politiku.

 Važno je naglasiti kako je ovo tek prvi prijedlog na osnovu kojeg slijede pregovori u Vijeću što može utjecati na konačni ishod budućeg zakonodavnog paketa.



Pisane vijesti