EU ulaže 34 milijuna eura u pograničnu suradnju Hrvatske i Srbije

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/EU, regionalni razvoj, EU fondovi/mrrfeu07.jpg

Europska unija uložit će 34 milijuna eura u projekte prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije koji bi trebali omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i jačanje gospodarskog rasta, priopćila je u utorak Europska komisija.

Novi Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija za razdoblje 2014. do 2020., koji je usvojila Europska komisija, fokusirat će se na poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga u tom području, promicanje održive energije, zaštite okoliša i turizma te jačanje regionalne konkurentnosti.
"Naši programi prekogranične suradnje osiguravaju konkretne mjere za poboljšanje kvalitete života građana i nude nove ekonomske prilike ljudima koji žive u pograničnim regijama Europske unije i njezinim susjedima", kazala je europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.
Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija odnosi se na četiri županije u Hrvatskoj - Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku - i 5 upravnih okruga u Srbiji - Sjeverno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Sremski te Mačvanski upravni okrug.
Program vrijedi više od 40 milijuna eura, uključujući više od 34 milijuna eura iz pretpristupnog programa IPA i Europskog fonda za regionalni razvoj.
(Hina)
 

Pisane vijesti