EU fondovi mogli bi pokriti 70 posto javnih investicija

 
(Slobodna Dalmacija)

Na predstavljanju Prijedloga Europske komisije za Republiku Hrvatsku vezanog uz pripremu i prioritete programskih dokumenata za novo proračunsko razdoblje EU-a od 2014. do 2020. godine čulo se kako se iz fondova Europske unije Hrvatskoj nude ogromna sredstva kojima se može pokriti i do 70 posto vrijednosti potencijalnih javnih investicija.Na konferenciji je rečeno kako su do sada timovi koji rade na pripremi programskih dokumenata za razdoblje 2014.-2020. razradili podloge, a uskoro će biti usvojeni prvi nacrti investicijskih prioriteta za pojedina područja u skladu sa strategijom EU-a 2020.  Kao glavne izazove za Hrvatsku predstavnici Komisije istaknuli su nedovoljan razvoj na znanju utemeljnih čimbenika rasta, nisku razinu sudjelovanja na tržištu rada, posebno mladih, te neučinkovit obrazovni sustav i tešku socijalnu situaciju.

Nadalje, govorili su o potrebi jače zaštite okoliša, očuvanja prirodnih resursa i baštine.Posebno su izdvojili neučinkovitost javne uprave na središnjoj i lokalnoj razini, te slabu uključenost civilnog društva i socijalnih partnera.

„Osnovne poruke Europske komisije Hrvatskoj ne predstavljaju iznenađenje. Sad je došao trenutak da dođemo do zajedničkih zaključaka oko načina kako prevladati ključne izazove uz pomoć europskih fondova“, ustvrdio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.


Vijesti iz medija