EU daje 10 milijuna eura za tehnopark kod Knina

Slobodna Dalmacija / Anita Belak-Krile

 

Hrvatsku idućih sedam, osam godina očekuje investicijski bum na valu novca iz fondova Europske unije. To nije neka moja lijepa priča, to je naša realnost. Trenutačni stupanj spremnosti Hrvatske jamči da će ona biti jedna od uspješnijih zemalja pristupnica na početku razdoblja korištenja fondova EU-a - poručio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, predstavljajući u srijedu prioritete ulaganja iz kohezijske politike EU-a u iznosu od 449,4 milijuna eura, koji je Hrvatskoj netom odobrila Europska komisija.
 

- Ova Vlada učinila je više nego sve vlade prije nas, u godinu i pol dana mandata pripremili smo projekte veće vrijednosti nego što su pripremljeni za sve pretpristupne fondovekazao je ministar, odbacujući kritike oporbe da projekti za europske fondove nisu dobro pripremljeni. Grčić je ustvrdio kako je investicijski ciklus u Hrvatskoj odgođen upravo zato što prethodna Vlada nije pripremila projekte pogodne za financiranje iz EU-ovihfondova. Za devet velikih investicijskih projekata, ukupne vrijednosti 589 milijuna eura, iz fondova EU-a očekuje se sufinanciranje u iznosu od oko 470 milijuna eura.

Uskoro će Ministarstvo europskih fondova otvoriti i poseban internetski portal na kojem će svi zainteresirani za projekte iz europskih fondova moći dobiti sve podrobne informacije, s rokovima natječaja za pojedine programe. Očekuje se tako da će većina natječaja za nepovratnu pomoć (ukupno 115 milijuna eura) iz operativnih programa regionalne konkurentnosti i razvoja ljudskih resursa biti objavljeni u zadnjem kvartalu 2013. ili početkom 2014. godine
 

Što se tiče Dalmacije, među većim projektima koji će se financirati iz Kohezijskog fonda EU-a ušao je projekt izgradnje i opremanje inovacijskog centra politehnike u Zvjerincu pokraj Knina, koji će djelovati kao tehnološki park i zasebna cjelina Veleučilišta Marko Marulić iz Knina. Projekt je težak 10 milijuna eura. Među većim projektima koji su spremni za provedbu iz strukturnih fondova jest i sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda u Vodicama, u iznosu većem od devet milijuna eura.

Kad je riječ o projektima iz Splitsko-dalmatinske županije, svakako da se moglo raditi bolje, međutim, valja imati na umu i da je u dosadašnjem razdoblju ta županija imala ograničenja, odnosno nije mogla povlačiti sredstva iz dijela izvora EU-a jer nije upala u grupu najslabije razvijenih županija. Stoga su u Dalmaciji bili fokusirani na prekograničnu suradnju - objašnjava Jakša Puljiz, zamjenik ministra. Puljiz je vrlo optimističan u pogledu budućih dalmatinskih projekata koji će se financirati iz europskog Fonda za regionalni razvoj.
 

- Tu je mnogo projekata koje podupire naše Ministarstvo. U različitim su fazama pripremljenosti, a među ostalima, riječ je o projektu Specijalne bolnice Biokovka u Makarskoj, projektima na Braču i Hvaru koji se tiču revitalizacije i obnove kulturne baštine, konkretno obnove starih sela na Hvaru i ekomuzeja Pustinja Blaca. Oni će u 2014. biti spremni za realizaciju - ističe Puljiz.
 

________________________________________________________________________________________
 

Čeka se i novac za Čilipe


Međudalmatinskim regionalnim razvojnim projektima koji su još u pripremi, a očekuju novac iz fondova EU -a, među ostalim, nalaze se i izgradnja i opremanje pomorsko-inovacjjskog centra iNavis u Šibeniku, te opremanje centra MARIBIC u Dubrovniku. Slijedi rekonstrukcija valobrana Kaše u dubrovačkom starom Portu, modernizacija specijalne bolnice KalosuVelojLuci, Centar nove tehnologije u Zadru, unaprjeđenje infrastrukture Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, te izgradnja Arheološkog parka Asseria Nova pokraj Benkovca. S obzirom na visok stupanj spremnosti, očekuje se da će 2014. krenuti i projekt Zračne luke Dubrovnik u iznosu od 220 milijuna eura.

 


Vijesti iz medija