Donesena Odluka o dodjeli prava uporabe oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2018.

Slika /slike/hop4.JPG

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je Odluku o dodjeli prava uporabe oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2018.

Radi se o tradicijskim otočnim proizvodima iznimne kvalitete i izvrsnosti, koji svake godine sve uspješnije pokazuju kako otočani odnosno otočki proizvođači svoje otočke proizvode uspješno oživljavaju i vraćaju im stari zaboravljeni sjaj uz inovativno-kreativna nova uporabna rješenja i promišljen pristup otočnoj izvornosti koju potiče Projekt HOP.

Ove godine, oznaku je dobilo 57 otočnih proizvođača za 89 proizvoda i proizvodnih linija.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu). Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima koji se uglavnom rade u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Procedura dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ utemeljena je u Zakonu o otocima (Narodne novine, broj 34/99,149/99,32/02,33/06) i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (Narodne novine, broj 47/07).

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine. Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Odluka o pravu uporabe oznake HOP
 

Pisane vijesti