Dodijeljeni ugovori u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/image0.jpeg
  • Slika

25 ugovora u Osijeku je dodijelio državni tajnik Ministarstva Domagoj Mikulić.

S ciljem jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove je godine nastavilo s provedbom Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije u iznosu od 530.891 eura.
Program doprinosi osnaživanju pograničnog područja dviju zemalja, njihovom gospodarskom i sveukupnom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.

Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa.
 
„Najvažniji segment programa je povezivanje s Hrvatima u Republici Srbiji, osnaživanje suradnje i podizanje kvalitete života stanovništva na programskom području, a položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji prioritetno je pitanje za Vladu Republike Hrvatske. Danas je prigoda da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji koje nije samo deklarativne naravi, za što je dokaz i provedba ovog programa“, rekao je državni tajnik Mikulić.

Državni tajnik je zahvalio i svim dionicima s regionalne razine koji sustavno podražavaju ovu inicijativu, kao i kolegama iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su se aktivno uključili i svojim dugogodišnjim iskustvom pomogli pri odabiru najboljih i najkvalitetnijih projekata za financiranje.
Posebnu zahvalu i čestitke državni tajnik je uputio i današnjim potpisnicima 25 ugovora kojima je odobreno financiranje.
 
„Za nastavak Programa u projekcijama Državnog proračuna za 2024. godinu predviđen je iznos od 2 milijuna eura, što su sredstva koja će dodatno osnažiti njegov učinak i otvoriti mogućnost financiranja većeg broja projekata“, naglasio je državni tajnik Mikulić.
 
Također je istaknuo kako je do 4. rujna 2023. otvoren javni poziv na Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, u vrijednosti od 17,4 milijuna eura EU sredstava, što je svakako izvrsna prilika za daljnje razvijanje prekogranične suradnje.

Na svečanom uručivanju nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasna Crnković, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.
 

Pisane vijesti