Do 21. ožujka 2014. otvorene javne konzultacije za program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE

Slika /arhiva/SLIKE/LOGO TERITORIJALNA_10_1_2014.bmp

U razdoblju od 10. siječnja 2014. – 21. ožujka 2014. otvorene su partnerske konzultacije programa INTERREG EUROPE 2014. – 2020.

30 država sudionica u programu (EU28, Norveška i Švicarska), zajedno s Upravljačkim tijelom programa i Zajedničkim tajništvom pripremili su nacrt Programa suradnje. Strateška procjena utjecaja na okoliš također je pripremljena te se nalazi u Izvješću o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš.

Sljedećih 10 tjedana, program INTERREG EUROPE održat će javne konzultacije kako bi prikupio mišljenja o programu od svih zainteresiranih osoba ili institucija (npr. lokalne, regionalne ili nacionalne administracije, gospodarskih i socijalnih partnera kao i civilnog društva, uključujući partnere iz područja zaštite okoliša, nevladine organizacije i slično).

Za prikupljanje vaših komentara napravljen je on-line upitnik. Za popunjavanje upitnika bit će Vam potrebno oko 15 minuta. Kako bi se bolje pripremili za popunjavanje, upitnik možete čitati i u pdf formatu, međutim, odgovori će se zaprimati samo preko on-line verzije.
 

Započni konzultacije

 

______________________________________________________________________________

  

O programu INTERREG EUROPE


Europska unija kroz kohezijsku politiku nastoji smanjiti razlike u razvoju, rastu i kvaliteti života u Europskim regijama. Kohezijska politika promovira aktivnosti kako bi europsko područje bilo inovativnije, održivije i uključivije. To su glavne odrednice političkog programa Europske unije poznatog pod imenom Strategija Europa 2020.

Dok se većinom sredstava usmjerenih na smanjenje navedenih razlika upravlja nacionalno, države članice EU vjeruju kako se regionalni razvoj može poboljšati kroz suradnju izvan granica vlastite države.

INTERREG EUROPE financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i  dizajniran je kako bi potpomogao prijenos znanja te učenje i razmjenu politika između javnih tijela kako bi se poboljšao učinak politika i programa za regionalni razvoj. Program omogućuje javnim tijelima iz cijele Europe razmjenu iskustava i ideja o načinu na koji funkcioniraju javne politike kako bi pronašli rješenja za poboljšanje strategija za svoje građane.

 

Kako će funkcionirati?


Program INTERREG EUROPE ima proračun od 359 milijuna eura (EFRR) za razdoblje 2014. – 2020.

Program se koncentrira na sljedeće teme vezane uz regionalni razvoj:
 

1. Istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije
2. Konkurentnost malih i srednjih poduzeća
3. Gospodarstvo s niskom razinom emisije CO2
4. Očuvanje i zaštita okoliša te promicanje učinkovitosti resursa
 

INTERREG EUROPE će financirati dvije vrste aktivnosti:
 

a) Projekti suradnje: partnerstva javnih organizacija iz različitih europskih država koje rade zajedno 3 – 5 godina kako bi razmijenile iskustva u određenom području. Svaka regija u projektu će izraditi Akcijski plan.  Akcijski plan će specificirati što će biti učinjeno u regiji kako bi se osiguralo da naučene lekcije s projekta suradnje budu primijenjene u praksi. Projekti će biti obavezni pratiti što se događa s akcijskim planovima kako bi se moglo procijeniti koliko je uspješna bila suradnja.
b) Platforme za podršku/učenje o razvojnim politikama: prostor za konstantnu podršku bilo kojoj organizaciji koja se bavi regionalnim razvojnim politikama u Europi u sklopu kojeg mogu pronaći rješenja te poboljšati način na koji upravljaju i/ili provode svoje javne razvojne politike, a nalaze se u četiri odabrane programske teme.
 


Tko se može financirati?


Organizacije iz bilo koje države članice EU, Norveške i Švicarske prihvatljive su za financiranje u sklopu programa INTERREG EUROPE ako su:
 

- Nacionalna, regionalna ili lokalna javna tijela
- Druge javne institucije (npr. sveučilišta, regionalne razvojne agencije, organizacije za potporu poduzetnicima itd.). Svaka država će definirati koje institucije su prihvatljive u skladu s nacionalnim zakonodavstvom.


 

Tko će u konačnici imati koristi?


Zaposlenici i institucije uključene u kreiranje politike i provedbu četiriju navedenih tematskih područja u cijeloj Europi, a kao rezultat, građani, na koje se te politike odnose, će imati izravne koristi kroz bolje upravljanje i provedbu tih javnih politika.
 


Što će se točno promijeniti?


Pojedini zaposlenici i institucije bit će spremniji za predlaganje novih politika ili primjenu novih tehnika. Institucije na regionalnom, nacionalnom i/ili EU nivou će biti učinkovitije u provedbi regionalnih politika i programa.
 


Zašto je ovaj Program drugačiji od svega što je postojalo do sada?


Ovakav način suradnje postoji već 20-ak godina, međutim, dodane su nove značajke kako bi se osigurala bolja efikasnost kako slijedi:
 

1. Odabir fokusiranih tema: čim je potpora fokusiranja to je veća mogućnost za postizanje rezultata.
2. Srednjoročno i dugoročno praćenje: projekte suradnje često se kritiziralo u prethodnim godinama zbog nemogućnosti jasnog praćenja rezultata. Od partnera će se tražiti da prate učinke projekta na svojem području. Faza praćenja projekata je ključna za prikaz vrijednosti suradnje te kako bi se osiguralo da rezultati suradnje budu sistematičnije praćeni.
3. Platforme za podršku/učenje o razvojnim politikama: postoji velik broj europskih mreža koje se bave regionalnim razvojem, ali nijedna nema za cilj potporu lokalnim i regionalnim vlastima kako bi bili učinkovitiji u planiranju i provedbi politika na korist građana. Platforme će biti alat koji će omogućiti bržu i bolju razmjenu znanja kako bi pomogle vlastima u njihovim zadacima.
4. Veći naglasak na poboljšanje politika i programa koje su dio kohezijske politike Europske unije.

 


Pisane vijesti