Devet muzeja u zajedničkom projektu digitalizacije

Večernji list / Mladen Mandić


REALIZACIJA Projekt bi trebao početi u idućih nekoliko godina, a dalje zavisi o novcu
 

Pet županija sjeverozapadne Hrvatske – Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka te Grad Zagreb uskoro bi se trebali uključiti u zajednički projekt – Regija digitalnih muzeja – očuvanje kulturne i povijesne baštine korištenjem novih tehnologija u prezentaciji i međunarodnoj promociji.

Uzor Muzej pračovjeka

Kako nam je rekla Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije, projekt je nastao kao zajednički odgovor regije na to, da po uzoru na Muzej krapinskog pračovjeka, sve više posjetitelja traži turističeka aranžmane koji pružaju mogućnosti stjecanja novih znanja. U projekt je uključeno devet lokacija – Stari grad Čakovec sa stalnim muzejskim postavom Muzeja Međimurja u palači i fortifikaciji, Stari Grad Đurđevac s legendom o Picokima, Stari grad Kalnik s projektom „Nevidljivi grad“, Muzej grada Koprivnice, Krapina s dodatnim sadržajima u Muzeju krapinskih neandertalaca, srednjovjekovni Dvor Veliki Tabor u Desiniću, Velika Gorica, odnosno Ščitarjevo s rimskim gradom Andautonija, Varaždinske toplice i termalna voda s tisućljetnim izvorom zdravlja te Zagreb s Muzejom osjeta u tunelu ispod Griča.

- Ovaj zajednički projekt kojeg ćemo aplicirati i prema strukturnim fondovima Europske unije nudi jedan novi pristup turizmu temeljen na novim tehnologijama i obraćaju se generaciji digitalnog doba i njihovim potrebama te je po tome jedinstven u regiji. Primjer Muzeja krapisnskog pračovjeka to najbolje pokazuje. Rekonstrukcijom devet objekata i instaliranjem nove multimedijalne tehnologije, spomenuti objekti će se osuvremeniti i upotpuniti s puno novih sadržaja koji će na jedan novi način biti pristupni posjetiteljima.

Tehnička pomoć

Projekt je prepoznat i od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji su nam pružili i tehničku pomoć u razradi projektne dokumentacije – rekla je Helena Matuša. Na upit do kada bi se projekt trebao realizirati, rekla je kako je o tome za sad još uvijek teško govoriti, no nadaju se kako bi se trebao početi realizirati u sljedećih nekoliko godina, a dalje sve nakon toga ovisi dakako o novcu.

____________________________________________________________________________________


Čipkarstvo, drvene igračke, medičarski obrt i Picoki

Na području spomenutih županija, koje su obuhvaćene projektom Regija digitalnih muzeja, nalaze se čak četiri zaštićena dobra – čipkarstvo u Hrvatskoj, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, legenda o Picokima te medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske. Oni su temelj za umrežavanje svih promotivnih aktivnosti s ciljem što većeg privlačenja turista u regiju sjeverozapadne Hrvatske.

 


Vijesti iz medija