Danas odajemo poštovanje gradu heroju Vukovaru, svim braniteljima i žrtvama koji su dali svoje živote za Hrvatsku

  • Slika /slike/Vijesti/Studeni 2019/VU23-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Članovi Vlade danas su u Vukovau sudjelovali na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta".

Ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da Vlada jako puno radi na pitanju nestalih i da državne institucije neće stati dok se to pitanje ne riješi. Naglasio je i da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, polaganjem zajedničkog vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem odao je počast žrtvama Vukovara i svim nestalima u obrani grada.
 
Predsjednik Vlade sudjelovao je na Svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, koju je predvodio mons. dr. sc. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski.
 
Potom je predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari položio vijenac i zapalio svijeću.
 
Poštovanje i pijetet Vukovaru i svim žrtvama
 
U izjavi za medije, premijer Plenković kazao je da su danas svi zajedno u Vukovaru kako bi se odala počast žrtvi tog grada, simbolu Domovinskog rata, kao i svim herojima koji su dali život za slobodu naše domovine.
 
"Dvadeset osam godina kasnije moramo gledati u budućnost, moramo gledati kako utvrditi istinu, raditi na procesuiranju ratnih zločina i na činjenici da grad treba perspektivu u domovini, koja je od vukovarske tragedije riješila sve svoje nacionalne zadaće, zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, i sve ono što smo učinili proteklih godina da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana", poručio je Plenković.
 
Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj Vukovara
 
Naglasio je da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj Vukovara u svim aspektima, dodavši da je u ovom mandatu bilo jako puno ulaganja u grad. Izrazio je zadovoljstvo što će upravo na prijedlog Vlade vukovarska bolnica postati memorijalna. "Ta je poruka po meni jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta", ustvrdio je.
 
Ovom prigodom istaknuo je da Vlada jako puno radi na pitanju nestalih.
 
"Ministar Medved, njegovi pomoćnici, Povjerenstvo i predsjednica Republike također, vodimo dijalog s drugim državama, međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate jer svake godine, kao što ste i jučer imali prigodu čuti od gospođe Alvir, napravi se napredak. Dok se to pitanje ne riješi, državne institucije neće stati", poručio je premijer.
 
Upitan hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU dok se ne riješi pitanje nestalih, predsjednik Vlade ponovio je da se ovo pitanje rješava dugi niz godina.
 
"Mislim da treba doći do političke volje da se oni podaci koji trenutno postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj kako bi konačno znali sudbinu svih naših ljudi", rekao je Plenković.
 
Vodimo dijalog s Europskom komisijom o zakonu o poticanju ulaganja
 
Što se tiče puta Srbiji prema Europskoj uniji, premijer je kazao da je on vrlo striktan, pun uvjeta, pod novom metodologijom i trajat će jako dugo. "A ovo su tzv. temeljna pitanja koja se trebaju rješavati u okviru poglavlja koja se odnose na temeljna prava", ustvrdio je. 

Predsjednik Vlade kazao je da se s Europskom komisijom vodi dijalog o zakonu o poticanju ulaganja.
 
"Postoji sustav državnih potpora na razini cijele Europske unije i moramo pronaći nišu kako da se Vukovar učini iznimkom i to je bio predmet naših razgovora s predsjednikom Komisije i s nadležnom povjerenicom", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica