Čemu bacati novac u Vučevicu dok je Kukuzovac prazan

(Slobodna Dalmacija / Sanja Stapić)
 

Nismo prekrižili projekt Vučevica, ali je u ovom trenutku suludo bacati novac na taj projekt dok zona Kukuzovac stoji prazna, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje poluprazne dostupne, komunalno opremljene poslovne zone. Razbacivanja novcem neće biti. U jeku smo krize i treba se koncentrirati na poslovne zone koje postoje, to vrijedi za sve županije. Tako nam je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, komentirao kritike Ante Sanadera, splitsko-dalmatinskog župana, koje su uslijedile nakon što je u ponedjeljak u Splitu prezentiran Vladin plan ključnih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, u kojem je i ovogodišnji plan javnih investicija u Dalmaciju vrijedan 1,8 milijardi kuna.

Župan Sanader, kojem se kraju bliži i drugi mandat na čelnom mjestu najveće hrvatske županije, koju vodi od 2005., prozvao je Vladu za stopiranje znanstveno-tehnološkog parka u Vučevici, za minoriziranje županije koja godinama čeka splitsku obilaznicu, te je srce otvorio rekavši da je tužan što mora reći da ministri stvarno ignoriraju i županiju i župana. Uz tu kritiku, nakon što je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, u ponedjeljak prozvao Županiju da joj je šest godina trebalo da donese prostorni plan i da građani trebaju smijeniti one koji ih vode, iz Splita prema Zagrebu su uslijedile i strelice da Županijski prostorni plan koče ministri gospodarstva i zaštite okoliša koji se ne mogu dogovoriti oko lokacija četiriju vjetrenjača na Dinari i Svilaji. Jer Vrdoljak je navodno za, a Mihael Zmajlović protiv vjetroelektrana. A zbog toga čeka desetak investicija vrijednih gotovo tri milijarde eura.

Ministarstvo zaštite okoliša u srijedu je reagiralo priopćenjem u kojem objašnjava da Vrdoljak, Zmajlović i Vlada imaju isti cilj, a da Splitsko-dalmatinska županija nastoji zaobići i ignorirati zakonsku regulativu s namjerom izigravanja procedure. Objašnjavaju da su vjetroelektrane planirane na području ekološke mreže i da zato trebaju procjenu utjecaja
na okoliš, a ako ih se u predviđenim kapacitetima izmjesti na drugu lokaciju, onda tu studiju – ne trebaju. Takvo su mišljenje poslali u Županiju koja im je nekoliko mjeseci kasnije u završnom nacrtu prostornog plana dostavila izmjene s pojačanim kapacitetima na lokaciji ekološke mreže. To, kažu u Ministarstvu, ne mogu prihvatiti bez zakonski propisane procjene utjecaja na okoliš.

Na naše pitanje o Županijskom prostornom planu koji navodno koče ministarstva, potpredsjednik Vlade Grčić kaže da je to gotova stvar i da to nema veza s nekim ministarstvom ili ministrom. Veli, sve je dogovoreno. O toj je temi prije nekoliko tjedana održan razgovor u Zagrebu na kojem su razmatrana ključna pitanja, a prije nekoliko dana to je pitanje usuglašeno u kritičnom segmentu i točno je i precizno dogovoreno što se treba napraviti u zacrtanim okvirima.

– Čovjek sam koji ne dodaje ulje na vatru, želim konstruktivno smiriti tenzije i govoriti istinu. Ante (župan Sanader, op.a.) to zna, zna što smo rekli i nisam imao problema u komunikaciji s Antom, kao ni s drugim županima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost – ističe Grčić.
 

DRŽAVNA ULAGANJA U DALMACIJU U 2013.

U javne projekte u Dalmaciji ove će godine država uložiti 1,8 milijardi kuna ili 242 milijuna eura. Lavovski dio od 197 milijuna eura, što je 81 posto kompletnih investicija, tiče se
infrastrukture.

Hrvatske autoceste:

- 66 milijuna eura za dionicu autoceste između čvorova Vrgorac i Ploče
- 41 milijun eura za dionicu od čvora Metković do granice s BiH
- 16,9 milijuna eura za tunel "Sveti Ilija" kroz Biokovo i spojnu cestu do Jadranske magistrale

Hrvatske ceste:

- 16 milijuna eura za dovršenje brze ceste Solin-Klis
- 6,6 milijuna eura za dogradnju Magistrale kroz Kaštela
- 15,7 milijuna eura za splitsku obilaznicu na dionici Stobreč-Dugi Rat

Lučke uprave:

- 5 milijuna eura za izgradnju vanjskih vezova u Splitu
- 3,9 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju infrastrukture u šibenskoj luci
- 25,5 milijuna eura za zadarsku Gaženicu "Plinacro":
- 1,16 milijuna eura za Pogonski objekt Split

Hep Grupa:

- 35,4 milijuna eura za Hidroelektranu "Zakučac" i obnovu HE "Dubrovnik"

Hrvatske vode:

- 2 milijuna eura za poboljšanje vodnogospodarske infrastrukture u Drnišu
- 6,6 milijuna eura za istu svrhu u Kninu

 

 


Vijesti iz medija