Branko Grčić: Novcem iz fondova EU-a poboljšavamo uvjete življenja i jačamo konkurentnost gospodarstva, pred nama je investicijski boom

Slika /arhiva/SLIKE/press_28_8_2013_1.JPG

Republika Hrvatska mogla bi biti jedna od efikasnijih u korištenju novca iz europskih fondova na početku članstva u Europskoj uniji u odnosu na druge zemlje nove članice. 

– Republika Hrvatska mogla bi biti jedna od efikasnijih u korištenju novca iz europskih fondova na početku članstva u Europskoj uniji u odnosu na druge zemlje nove članice. Pripremili smo na državnoj razini devet velikih projekata, pojedinačno vrijednih iznad 10 milijuna eura, koji su ukupno procijenjeni na 548 milijuna eura, čime prelaze vrijednost od 449,4 milijuna eura, koliko iznosi ukupna financijska omotnica iz Kohezijskog i strukturnih fondova za Republiku Hrvatsku u financijskoj perspektivi 2007.-2013. – naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Ministarstva.

Nakon što je Europska komisija 26. kolovoza 2013. odobrila „Nacionalni strateški referentni okvir 2013.“ (NSRO), ministar Grčić je, zajedno sa zamjenikom Jakšom Puljizom te pomoćnicima Helgom Bubanović-Devčić i Matijom Derkom, predstavio taj krovni programski dokument kojim se utvrđuju prioriteti ulaganja od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine.

– Hrvatska je ovaj dokument mogla službeno uputiti tek nakon stupanja u punopravno članstvo u Europskoj uniji, te vrijedi istaknuti da je proces odobravanja od Europske komisije išao iznimno brzo zbog kvalitetno i profesionalno odrađenih neformalnih pregovora o njegovom sadržaju  – naglasio je potpredsjednik Vlade Grčić.

„Nacionalni strateški referentni okvir 2013.“ usmjeren je na četiri ključna sektora, a financijska je raspodjela kako slijedi:

1. Promet – 120 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj;
2. Zaštita okoliša – 149,8 milijuna eura iz Kohezijskog fonda;
3. Regionalna konkurentnost – 108,4 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj;
4. Razvoj ljudskih potencijala – 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.
 

- U mandatu ove Vlade ostvaren je izniman napredak u korištenju fondova EU-a, u samo godinu i sedam mjeseci ugovoreno je i plaćeno više nego što su prethodne Vlade učinile u punih pet godina.

Uz spomenutih devet velikih projekata i 115 milijuna eura za sheme nepovratne pomoći, pripremaju se projekti, vrijedni nekoliko milijardi eura, u obnovi željezničkih pruga, posebice Rijeka – Botovo na koridoru Vb i granica sa Slovenijom – granica sa Srbijom na koridoru X.

Izrada projektne dokumentacije trajat će minimalno tri godine, tako da će izvedba početi tek 2016. ili kasnije. Da je te projekte pripremila prethodna Vlada, već početkom 2014. krenuo bi ogromni investicijski val koji bi pridonio bržem oporavku gospodarstva. Nažalost, bit će odgođen na tri-četiri godine – kazao je potpredsjednik Grčić.

Istaknuo je i da je samo ove godine izdvojeno više od 300 milijuna kuna na razini svih ministarstava i agencija za pripremu projekata.

Samo u ovome ministarstvu lani je u pripremu regionalnih razvojnih projekata izdvojeno 30 milijuna kuna, a ove godine osigurano je u tu svrhu 45 milijuna kuna. Ministarstvo sufinancira izradu projektne dokumentacije i pomaže u pripremi 32 regionalna razvojna projekta, dok je ove godine na javni poziv Ministarstva pristiglo gotovo 400 projektnih ideja te se upravo provodi odabir najkvalitetnijih.

 – Zbog svih tih pripremljenih projekata i mogućnosti koje nam se pružaju u korištenju fondova EU-a, ja sam optimist. U idućih sedam godina imat ćemo investicijski boom na tragu financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovom prigodom pozivam i poduzetnike: okrenite se pripremi projekata koji će se financirati iz fondova EU-a, tako ćete skupe kredite zamijeniti besplatnim i nepovratnim sredstvima – istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zaključujući kako financiranjem projekata iz fondova EU-a poboljšavamo uvjete življenja i jačamo konkurentnost gospodarstva.
 
 

Preuzimanja:

 

 

Galerija:

 


Pisane vijesti

Dokumenti